Okrasek

Otroci se lahko med počitnicami udeležijo domačih ustvarjalnih uric. (Foto: A. Kravanja)

Kot starši imate veliko dela tudi med prazniki, speči morate pecivo, piškote, preizkusiti nove recepte, s katerimi boste očarali goste na božični večerji, nakupiti darila ... Čeprav so prazniki zato, da čim več prostega časa preživite skupaj z otroki, je popolnoma razumljivo, da ste decembra zaposleni še z drugimi stvarmi poleg službenih. Ko se otroci naveličajo igrač, jim lahko zapolnite dan tudi na drugačen način, ne samo tako, da jim prižgete televizijo, izberete risanko ali na računalniku poiščete njihovo najljubšo igrico.

Če nimate idej, se pozanimajte, kaj so otroci ustvarjali v vrtcu ali šoli. Nakupite vse stvari in jih s posebnim vabilom obvestite, da bo ob določeni uri ''domača'' ustvarjalna delavnica, kjer bo domišljija imela prosto pot. V vabilu lahko zapišete, da boste preverili in s fotoaparatom za spomin ovekovečili njihove spretne prste.

Okrasek

Veseli škratek kot okrasek za jelko (Foto: Aljoša Kravanja)

Zabavni okraski

Otrokom na kupček zložite koščke rdečega blaga, lesene kroglice, trakove različnih barv, vrvico (lahko rafijo), lesene kroglice z luknjico, flomaster in lepilo. Navodila so: naj izdelajo čim bolj izvirne škratke!

Za najmlajšega otroka priložite opis izdelave ali blago že vnaprej narežite. Za škratkovo kapo potrebuje kos blaga v obliki trikotnika, trup naredi iz dveh srčkov, škratkov šal bo dolg približno dva centimetra. Vrvico, s katero bo z največjim navdušenjem obesil svoj izdelek na jelko, naj napelje skozi kroglico. Če je vrvica predolga, jo lahko uporabi za škratkove noge. Trikotnik prepogne na pol in kapo nalepi na kroglico. Srčka zlepi skupaj. Okrog vratu lahko škratku poljubno zaveže barven trak. Veselemu škratku lahko nariše oči, usta, nos, lahko doda roke, ga pred mrazom zaščiti z rokavicami, mu obuje rdeče škornje ... Ni določenih pravil – škratki lahko imajo drobne gumbe, okraske po trupu ali na kapi, otroci si jih lahko izmislijo.

Naravni okraski

V trgovinah se police šibijo pod težo plastičnih ali steklenih bunkic, svetlečih verig, barvnih lučk, s katerimi lahko okrasite novoletno smreko. Zakaj letos ne bi sami ustvarili drugačnih okraskov? Zakaj ne bi svoje dnevne sobe ali jelke okrasili z okroglimi lesenimi okraski, na katerih bodo privlačne slike s prtičkov? S servietno tehniko lahko namreč nastanejo prave umetnine.

Okrasek

Iz prtičkov in lesenih kolobarjev lahko ustvarite ''naravne'' okraske. (Foto: A. Kravanja)

Poskusite dobiti malce debelejše veje, pozanimajte se pri mizarju ali v hobi trgovinah in naj vam jih narežejo na debelejše kolobarje. V vsakega zvrtajte luknjo in vanjo naj otroci napeljejo rafijo, s katero bodo okrasek obesili. Iz prtičkov z novoletnimi motivi jelenov, Dedka Mraza, sani, venčkov, okraskov, daril ... lahko izrežejo posamezne podrobnosti. S čopičem, namočenim v lepilo, pomešano z vodo, premažejo kolobarje, nanje položijo košček prtička in vse skupaj znova premažejo. Opozorite jih, da so pri premazovanju prtička previdni, ker se lahko hitro strga. Pustite, da se okraski popolnoma posušijo, in šele takrat boste dobili končni videz ''naravnega'' izdelka.

Kozarec za vlaganje kot svečnik

Se želite na božični ali novoletni večer predati soju sveč? Želite ustvariti pravljično vzdušje in za nekaj ur ugasniti luči? Potem že prej zbirajte prazne kozarce za vlaganje, saj lahko iz njih otroci izdelajo čudovite svečnike. Zopet potrebujejo prtičke s čim več različnimi motivi, saj je za praznike dovoljeno pretiravati. Ne določite jim samo enega motiva, ene barve, češ da bo tako vaša dekoracija na mizi usklajena z njihovimi svečniki. Bolj pisani bodo, bolj pravljičen bo postal vaš dom. Samo eno opozorilo – s kozarcev predhodno dobro odstranite etikete. Na kozarec morajo otroci s čopičem nanesti lepilo, pomešano z vodo, nanj previdno položiti prtiček z izbranim motivom, ki so ga predhodno izrezali na velikost kozarca. Potem spet nanesejo sloj lepila, pomešanega z vodo. Tudi tokrat morajo biti previdni, da se prtiček ne strga, nato nastajajoči svečnik previdno odložite na polico in počakajte, da se posuši.
Ne pozabite pohvaliti domiselnosti otrok, vse skupaj postavite na ogled, pripravite posebno domačo praznično razstavo ali z vsemi okraski popestrite dom. Zagotovo vas bodo preplavila čustva, ponosni boste na svoje male umetnike, oni pa bodo srečni, ker ste jim pričarali malce drugačne praznike.

Okrasek

Kozarec za vlaganje lahko postane svečnik. (Foto: Aljoša Kravanja)