ustvarjanje s tulci, lonček za pisala

Potrebščine, ki smo jih uporabili za izdelavo seta lončkov za pisala. (Foto: osebni arhiv)

Odpadek, ki ga najdemo v popolnoma vsakem domu, je tulec toaletnega papirja. Čeprav na prvi pogled deluje sila neuporaben kos lepenke, je vse prej kot to. Potreben je le kanček kreativnosti in ščepec domišljije, da ga recikliramo v uporabno mini umetnino. Tokrat smo izdelali ličen komplet lončkov za pisala, ki je sestavljen iz šestih kartonastih tulcev. Vsak od njih je pobarvan v drugo barvo, in sicer z namenom, da šolar v posamezne lončke sortira posameza pisala. V rumen lonček rumena pisala, v rdečega rdeče barvice in tako naprej. 

POTREBŠČINE

► tulci iz lepenke 

► tempera barvice ali akrilne barve (po želji)

► debelejši čopič, univerzalna pištola za toplo lepljenje, časopisni ali kakšen drugi papir, ki ga uporabimo kot podlogo za ustvarjanje 

POSTOPEK

Tulce iz lepenke najprej prebarvamo z belo barvo, saj tako ustvarimo dobro podlago za nanos ostalih odtenkov. Počakamo, da se posušijo in jih nato premažemo s posameznimi barvami. Število tulcev, iz katerih boste sestavili set lončkov je poljubno. Mi smo jih izbrali šest in pobarvali enega v rumeno, enega v rdečo, dva v zeleno in dva v modro barvo. 

ustvarjanje s tulci, lonček za pisala

Vsak tulec prebarvamo z drugo barvo, v enakem odtenku pa pripravimo tudi podlago za tulce. (Foto: osebni arhiv)

Ustvarjamo z otroki: Čudoviti magnetki s spominom na počitnice 

ustvarjanje s tulci, lonček za pisala

Pobarvani podlaga in tulci so pripravljeni na lepljenje. (Foto: osebni arhiv)

Ko so tulci pobarvani, počakamo, da se posušijo, med tem pa pripravimo podlago, na katero bomo tulce oziroma lončke zalepili. Izberemo kos lepenke (lahko tudi del škatle za čevlje ali kakšno podobno kartonsko embalažo, ki jo hranimo doma), ga obrežemo na poljubno obliko, ga prav tako kot tulce pobarvamo z belo in nato z enim od izbranih odtenkov. 

Ko se tudi podloga posuši, je na vrsti lepljenje. Z univerzalno pištolo za toplo lepljenje premažemo obod na spodnji strani tulca in enega za drugim zalepimo na podlago. Lahko v obliki kroga ali trikotnika, če je tulcev več, pa lahko izberemo obliko kvadrata. Mi smo jih zalepili v obliki trikotnika, saj so tako vidne vse barve. Set lončkov za shranjevanje šolskih potrebščin je tako gotov in pripravljen na uporabo.

Ustvarjamo zapestnico Jaz sem Luna

ustvarjanje s tulci, lonček za pisala

Set barvnih lončkov je odličen pripomoček za organizacijo in shranjevanje pisal. (Foto: osebni arhiv)