parček kampira

Za kampiranje potrebujete vodoodporen šotor. (Foto: iStockphoto)

Ste se odločili, da luksuz hotelov zamenjate za preprosto šotorsko avanturo? Mnogi se v avtokamp odpravijo tudi z majhnimi otroki in ničesar ne pogrešajo, kar bi jim sicer nudila udobnejša namestitev na počitnicah. Šotorjenje jim ponudi priložnost, da se zlijejo z naravo, da okusijo robinzonsko življenje. Kljub temu da takšno letovanje ni prestiž v hotelu s petimi zvezdicami, vedite, da v avtokampih skrbijo za čistočo, kopalnice čistilke redno razkužujejo, na stranišču je vedno dodatna zaloga straniščnega papirja, smetnjaki za ločevanje odpadkov so postavljeni na vidno mesto in jih tudi redno odvažajo. V mnogih organizirajo mini klube, v katerih animatorji in vzgojitelji zabavajo otroke. Ponavadi so avtokampi na morju blizu plaže, tako da vam vseh igrač, ležalnikov in brisač ni potrebno nositi na drugi konec mesta. Čez dan se lahko skrijete za nekaj ur v senco in pred šotorom kar na plinskem gorilniku pripravite odlično kosilo, med tem ko najmlajši utonejo v popoldanski spanec.

Nasveti za brezskrbno kampiranje

Mogoče je res nepraktično, če vas v šotoru ujame dež, zato je res pomembno, da si izberete takšnega, ki je izdelan kakovostno, je vodoodporen in ima tudi nepremočljivo dno. Če ne marate spati na trdnem in neudobnem, si pod spalno vrečo namestite napihljivo blazino. Nekaterim občutek ''vodne postelje'' ne ustreza, zato na tla šotora položijo debelejše odeje ali več penastih podlog.

Če imate manjše otroke, je pomembno, da imate v predprostoru šotora kahlico, kajti resnično neugodno je sredi noči malčke vleči do stranišča, še posebej če zunaj divja nevihta.

Počitnice

Če se v kamp odpravite z otroki ne pozabite na: palični mešalnik, kahlico, igrače, družabne igre ... (Foto: iStockphoto)

Če se na kampiranje odpravite z dojenčkom, ki ste mu šele začeli uvajati gosto hrano, zagotovo ne smete pozabiti s sabo vzeti paličnega mešalnika, s katerim mu boste zmešali zelenjavo in sadje. Prve dni na letovanju se boste zagotovo še lovili in iskali trgovino, v kateri boste nakupovali, zato je priporočljivo, da imate s seboj nekaj že pripravljenih kašic in osnovnih živil. Vse to shranite v električni hladilni torbi. Toda ne pozabite na električni podaljšek, saj mogoče šotora ne boste postavili čisto zraven električne omarice, in evro priključek.

Marsikomu kampiranje ne diši, ker se je težko skriti pred nadležnimi komarji. Toda tudi za to obstaja rešitev, umislite si vrtne sveče z vonjem limone!

Ker ste na dopustu dlje pokonci, prav tako vaši otroci, se spravljate spat v trdi temi. Takrat vam bo prišla prav večja baterijska svetilka, s sabo pa imejte tudi manjše, s katerimi si lahko svetite pot do kopalnice ali stranišča.

Ker tuširanje in umivanje poteka v skupnih kopalnicah, je dobrodošel kopalni plašč, tako se lahko mirno preoblečete v šotoru in vam v tuš kabino ni potrebno jemati vseh stvari s sabo. Toaletna torbica pa naj bo iz nepremočljivega blaga in z možnostjo obešanja.

Šotori

Kljub temu da se na dopust odpravljate poleti, naj vas slabo vreme ne ujame nepripravljene. S sabo vzemite nepremočljive jakne in gumijaste škornje. (Foto: Reuters)

Noči znajo biti v šotoru zelo mrzle in če vaš malček ne mara spati do grla zaprt v spalni vreči, ne komplicirajte, pokrijte ga z odejo ali pa ga oblecite v pižamo z dolgimi rokavi in hlačnicami ter obujte nogavice.

Kopalke, brisače in perilo, ki ste ga oprali na roke, boste sušili kar na vrvici, ki jo napeljite med drevesoma. Vedno preden se odpravite na plažo ali večerni sprehod, poglejte, ali prihajajo črni oblaki, kajti perilo v primeru dežja boste morali znova in znova sušiti. Dežju in blatu pa boste osebno kos le v nepremočljivi jakni in gumijastih škornjih.

Ob zaključku vaših počitnic vam bo najboljša prijateljica manjša metla, s katero boste lahko očistili tako notranjost kot tudi zunanjost šotora, da v torbo ne pospravite umazanega.

Da bo vaše kampiranje polno lepih in srčnih trenutkov, da se ne boste obremenjevali s tem, kaj vse ste pozabili doma in bi lahko vzeli s sabo, smo vam pripravili seznam stvari, ki jih potrebujete za čudovito letovanje pod zvezdami na prostem:

Bibaleze.si seznam

(Foto: Bibaleze.si)

Seznam si lahko tudi natisnete: SEZNAM STVARI ZA KAMPIRANJE