Pletena oblačila

Oblačila za igrače lahko tudi spletete ... (Foto: Vesna Meško)

Namesto da po trgovinah zapravljate za zbirko takšnih in drugačnih oblačil za najljubšega medvedka in punčko vaše hčerke, poskusite celotno kolekcijo mojstrsko splesti ali nakvačkati. Hčerka vam bo zagotovo hvaležna, če boste osvežili garderobno omaro njenih igrač in jo obogatili z najbolj unikatnimi pletenimi oblačili.

Pletena oblačila

Punčka za čajanko potrebuje klobuček in torbico. (Foto: Vesna Meško)

Majhna manekenka

Naj dekličina igračka zasije na čajanki v vsem blišču kot prava manekenka. Damskost lahko izraža s čudovito torbico in elegantnim klobučkom. Babica Silvestra nam je zaupala, kako se vse to tudi izdela.

''Klobuček se začne delati tako, da se najprej nakvačka verižica. Nastane krog, v katerega nasnujete ''šibične'' (enkrat ovite) zanke. Ko pridete do konca vrste v krogu, nadaljujete drugi krog in širite tako, da v eno zanko naredite dva ''stebrička''. Na začetku je treba to storiti v vsako drugo zanko (po dva ''stebrička''), da se lepo razširi po glavici. Vmes preizkusite na punčki. Nato dodajate redkejše … Ko je čepica dovolj velika, v to zadnjo vrsto začnete delati nizke ''stebričke'' (brez ovoja) in to kar čim bolj gosto. Kvačkate v krogu, da nastane nekaj centimetrov širok rob.'' Pojasnjuje - če ste delali nizke pentlje in jih gosto nizali, bo rob prečudovito stal okrog čepice. Da pa preprečite, da bi igračka dama izgubila klobuček, lahko naredite še trakec, ki se veže pod brado. Najbolj domiselne pletilje lahko klobuček kvačkajo z različnimi barvami.

Seveda punčka za čajanko potrebuje še torbico, ki jo naredite tako, da nasnujete toliko verižnih zank, kolikor jih potrebujete. O velikosti torbice vprašajte svojo hčerko, mogoče bo za svojo punčko želela majhno, mogoče pa veliko. Postopek nadaljujete tako, da v vsaki vrsti delate ''šibične'' zanke tako dolgo, da dobite dvojno velikost torbice. Na koncu robove skupaj obkvačkate. Zdaj ste končali dve tretjini torbice, zdaj pa kvačkate tako, da na koncu vsake vrste ne greste do konca, ampak zaključite z eno zanko manj. Tako nastane tretji krajši del v obliki trikotnika, ki ga nadgradite s kvačkano verižico za zapenjanje. Upognete ga preko drugih dveh in zapnete z gumbom. Za ročaj torbice nakvačkajte ozek trak, ki ga prišijete nanjo.

Pletena oblačila

Medo potrebuje obuvalo ... (Foto: Vesna Meško)

Medo ne bo bos …

Medvedek iz pesmice: ''Medvedek ni bolan, medvedek je zaspan, prišla je temna noč, medvedek lahko noč. Medvedek že smrči, se lunica smeji, prišel je beli dan, medvedek dober dan,'' pa že ne bo bos, obujete ga lahko v tople škornje.

Silvestra svetuje, da jih spletete tako, da na pletilko nasnujete toliko pentelj, kolikor visoke želite imeti. Po dveh vrstah naredite eno z luknjami (eno ovito pentljo, dve skupaj podpleteni in to ponavljate do konca vrste). Najprej delate samo desne, nato obrnete in pletete drugo vrsto. Vmes pomerite na medvedku. Tik pred koncem naredite spet vrsto z luknjami (eno ovito zanko, dve skupaj). S pomočjo šivanke na enem koncu škorenj stisnete in zašijete. Skozi luknje napeljete vezalke tako kot pri čevljih, lahko so iz navadnega traku ali nakvačkate verižico.

Ker pa medo potrebuje še copate za posteljo, jih lahko nakvačkate tako, da naredite vežico tako dolgo, kot je dolga širina prstov, potem pa kvačkate same nizke zanke okrog in okrog. Ko pridete do konca vrste, ne obrnete dela, temveč greste nazaj. Ko je copatek velik tako, da pokriva prste, se odločite, kje bo sredina. Tam eno zanko pustite in sedaj kvačkate samo do sredine, obrnete delo in nadaljujete. Delate tako dolgo, dokler ne dobite celega stopala. Tu zaključite, zadnji rob razpolovite in zašijete skupaj. Okrasite jih lahko z vezalkami ali cofom.

Zagotovo vam bo z voljo uspelo punčko in medvedka polepšati in pričakujte, da boste dobili nova naročila svoje hčerke ali njenih navdušenih prijateljic.

 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na