Valentinovo srce

(Foto: iStockphoto)

Mogoče niste vedeli, toda praznovanje svetega Valentina sega daleč v 14. stoletje, ko so se ženili ptički. Za tisto obdobje je bilo tudi znano, da so ljubimci drug drugemu izročili pismo in prav zato so se imenovali Valentini.

In danes si Valentinčki izmenjujejo ljubezenska sporočila, čokolade v obliki srca, plišaste medvedke, vrtnice ... Prva voščilnica za valentinovo je nastala že leta 1910, na zahodu še ohranjajo običaj, da moški obdaruje žensko. Na nekaterih osnovnih šolah že desetletja celo zahtevajo, da učenci za valentinovo prav vsakemu sošolcu ali sošolki podarijo darilo ali voščilnico, na kateri morajo zapisati, zakaj tisto osebo še posebej cenijo.

Pri nas nekateri 14. februar povezujejo s pomladjo, na severovzhodu je ohranjen običaj, kjer mame otrokom na grmovja postavijo valentinove potičke.

In kljub temu, da nekateri obsojajo ta dan, da je vse bolj potrošniško usmerjen, želimo, da se spomnite na svojega partnerja, ga objamete in poljubite. Če želite biti še bolj domiselni, se lahko lotite peke srčne pizze, nedolžnega srca ali strastnih poljubčkov in ljubljeno osebo presenetite z najslajšim darilom.

Srce kožnik

Privoščite si najslajše valentinovo doslej! (Foto: Reuters)

Srčna pizza

Sestavine
250 g moke
25 g kvasa
malo tople vode
ščepec soli
3 žlice olja

Omaka
1 majhna konzerva paradižnika
1 čebula
sol
poper
origano
3 žlice olja

Nadev
2 velika šampinjona
200 g pršuta
1 bučka
125 g nastrganega sira

Priprava

V sredini moke naredite jamico, vanjo zdrobite kvas in dodate toplo vodo. Zamesite, pokrijete in pustite na toplem 20 minut. Nato dodate še olje in solite. Še enkrat pregnetete in pustite, da testo vzhaja približno pol ure. Omako pripravite tako, da najprej sesekljate čebulo in pretlačite paradižnike. Solite, poprate, dodate origano in olje ter vse skupaj kuhate 20 minut, da dobite kremasto omako. Testo poskušajte razvaljati v obliki srca, nato še narežite šampinjone in bučko. Testo premažete z omako, povrh zložite šampinjone, bučke, pršut, ki je najbolje, da ga zvijete tako, da bodo čim manjše role, ter vse skupaj skrijete pod naribanim sirom. Pecite približno pol ure in dober tek zaljubljenima zakoncema!

Mandlji

Za pripravo strastnih poljubčkov potrebujete mandlje. (Foto: Stock Exchange )

Strastni poljubčki

Sestavine
3 beljaki
16 dag dateljnov
16 dag zmletih mandeljnov
16 dag sladkorja v prahu

Priprava

Beljake penasto zmešate s sladkorjem v prahu in dodate na drobno sesekljane dateljne in mandeljne. Z zmesjo napolnite dresurno vrečko in na pekaču naredite kupčke. Ne pozabite pred tem pekača namastiti in pomokati. Med strastnimi poljubčki delajte en centimeter razmaka. Pri 170 stopinjah C jih pecite približno 15 minut. Ohladite jih na rešetki in 'slasten tek'!

 

par, ki kuha

Najslajša darila so tista, ki jih s partnerjem skupaj pripravita v kuhinji. (Foto: Daily Mail)

Nedolžno srce

Sestavine
1 ananas
1 pomaranča
1 jajce
1 rumenjak
30 dag krhkega testa
6 dag sladkorja v prahu
4 dl mleka
2,5 dag moke
3 dag mandljevega izvlečka
1 zavitek vanilijevega sladkorja
6 dag mletih mandeljnov

Priprava

Očiščen ananas narežite na kose, ki jih shranite v hladilniku. Zmešajte jajce, 5 dag sladkorja in moko. Segrejte mleko in mu primešajte zmes, nato pustite na ognju, da se zmes zgosti. Naribajte pomarančno lupino, jo umešajte v kremo, dodajte mlete mandeljne, mandljev izvleček in rumenjak. Kremo zlijete v model srca, poravnate površino in pečete pri 180 stopinjah C 40 minut. Nekaj minut pred zaključkom okrasite z ananasom in potresite s preostalim sladkorjem. Preden si privoščite nedolžno srce, ga pustite, da se ohladi.