Indija

Zdravilna terapija v Indiji (Foto: osebni arhiv)

 

Indijske terapije

Aromaterapevtka Melani Kovač nam je opisala svojo izkušnjo, ki jo je pred kratkim doživela na potovanju v Indiji, kjer je aromaterapija del starodavne filozofije in zdravilstva, t. i. ayurvede. ''Moje potovanje se je začelo sredi decembra na jugu Indije, v zvezni državi Kerali, ki je znana po močno razviti tradiciji ayurvede. Ker sem imela že po tretjem dnevu tamkajšnjega bivanja prebavne motnje, sem se odločila prepustiti ayurvedskim zdravnikom v priznani kliniki v Kovalamu,'' pripoveduje svetovna popotnica. Posebej za njo so pripravili osemdnevni program, ki je bil sestavljen iz treh terapij dnevno ter posebnih zdravil za urejanje prebave. Terapije so bile različne: masaža celega telesa s stopali, shirodharo (polivanje toplega olja po čelu), kativasthi ("bazenček" iz testa, napolnjen s toplim oljem), kizhi (tapkanje in masaža z blazinicami, prepojenimi z oljem in napolnjeni z različnimi rastlinami) in sproščanje (pizhichil) v oljni kopeli (polivanje celega telesa s toplim oljem).

Ugotovila je, da se te terapije razlikujejo od tistih, ki jih poznamo pri nas. V Indiji je značilno, da olje pogosto segrejejo do visokih temperatur. To je ravno nasprotno od aromaterapevtskega pristopa, ki ga uporablja Melani (osnovna olja uporablja hladno stiskana, pri čim nižji temperaturi). Olja, ki jih koristijo v tej kliniki, zdravnica pripravlja po dolgotrajnem postopku, in sicer tako, da v njih nekaj dni kuha različne zdravilne rastline.

''Rastline se uporabljajo v terapijah na različne načine - kot tablete, napitki, macerate in tudi kot eterična olja. Tudi njihov način uporabe je precej različen. Pogosto koristijo nerazredčena čista eterična olja. Na primer obrazno masko, ki poskrbi za ohranjanje mladostnega videza, naredijo tako, da ves obraz namažejo z eteričnim oljem sandalovine ter pustijo delovati čez noči, zjutraj pa nežno izperejo z vodo,'' je pojasnila aromaterapevtka.

Dodaja, da eterična olja uporabljajo tudi v kulinariki, imajo namreč bogato izbiro začimb. Preprost trik, ki ga poznajo tamkajšnji prebivalci, je, da kanejo kapljico ali dve eteričnega olja vetivera v izdolbeno jabolko, ki ga nameravajo pojesti. ''Njihov pot ima zato moč afrodiziaka, kar vetiver vsekakor je. Uporabljajo jih tudi kot parfume, prodajajo jih v majhnih stekleničkah, ki imajo na vrhu roll-on namesto kapalke.''

Indija

Bibina svetovalka se je prepustila različnim terapijam, da bi premagala prebavne težave. (Foto: osebni arhiv)

Okrevanje

Melani Kovač je uživala v terapijah, kljub temu pa so njene težave trajale in trajale. Po enem tednu je bil njen želodec izmučen, razbolen, občasno je imela krče v črevesju. Predpostavlja, da je to posledica prehitrega in agresivnega pristopa, ki ji žal ni ustrezal. Na preostanek poti je krenila z ayurvedskimi tabletami za prebavo. Že prvi dan je imela močne bolečine in krče, tako da je prekinila z jemanjem tablet in uživala samo juho ter soparjen riž. Po nekaj dnevih diete in uporabi eteričnih oljih rožmarina in poprove mete so se prebavne motnje umirile. Znova se je prepričala v moč eteričnih olj in v to, da je pogostokrat manj bolje kot več ...

Če vas zanima uporaba eteričnih olj za dojenčke, otroke ali nosečnice, se obrnite na Bibino svetovalko Melani Kovač.


 Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na