Že pred mnogimi leti so dekleta fantom z barvanimi jajci izpovedala ljubezen ali celo ljubosumje in razočaranje. Sčasoma pa se je šega spremenila; tako lahko tudi vi za veliko noč obdarujete svoje najbližje in jih razveselite s pravo umetnino - drsanko.

Jožefa Kastelic, ki se ukvarja z domačo in umetnostno obrtjo, nam je razložila, kako lahko iz navadnih račjih ali gosjih jajc, ki jih kupite pri kmetih, ustvarite prečudovito darilo. Poudarila je, da za izdelavo drsank niso primerna kokošja jajca, ker se izpihana prehitro zdrobijo, prav tako imajo gosja in račja bolj belo lupino in lahko nastanejo lepši vzorci.

Vas vseeno mika, da bi drsanko postregli gostom pri velikonočni pojedini? V tem primeru lahko uporabite kokošja jajca, ki jih pred ustvarjanjem obvezno trdo skuhajte.

Jajca izpihajte

Če želite jajce podariti, je najbolje, da ga pred tem izpihate. Najlažje boste to storili z injekcijsko iglo in epruveto, ki je nanjo nataknjena. Jajce previdno držite z dvema prstoma in naredite luknjico na obeh koncih. Iglo premikajte počasi levo desno in povlecite ven rumenjak in beljak. Izpihano vsebino zlijte v skledo; zelo pomembno je, da v naslednjem koraku notranjost jajca dobro sperete pod tekočo vodo in osušite.

Veliko čebulnih olupkov

Postopka nastajanja drsank je Jožefo Kastelic naučila mojstrica te veščine Milena Starešinič iz Bele krajine, katere oče je bil začetnik te tehnike.

Najprej je treba čebulne olupke v vodi kuhati dve uri, poudarja pa, da jih mora biti ogromno, da bodo drsanke čim bolj rjave oz. temno rdeče. Nato jih precedite in v tej rjavi tekočini jajca znova kuhate dve uri.

Če po dveurnem kuhanju ugotovite, da se jajca niso dovolj obarvala, lahko dodate še nekaj čebulnih olupkov. Ne pozabite jajc osušiti, potem pa za ustvarjanje vzorcev uporabite olfa nožek, s katerim drsate po pisanici. Nekoč so za to uporabljali kar staro britev, ki so jo sproti brusili, tako da Jožefa Kastelic svojemu nožku vedno vrača ostrino z brusilnim kamnom.

Nageljni, grozdje, veje, kvadrati, vijuge …

Motivi na drsankah so različni, verski ali cvetlični, nanje lahko tudi kaj napišete, ponavadi pa je na obeh straneh jajca osrednji prostor, namenjen glavnemu oz. prevladujočemu motivu. Trenutni navdih podkrepite z veliko natančnosti in potrpežljivosti. Ne obupajte, če vaše rožice ali vijuge takoj ne bodo vse enake, za prečudovite drsanke ni šablone, ni predpisanega vzorca, temveč je potrebna le vaja. Za okrasitev svoje drsanke si lahko omislite tudi cofek iz bele volne.

Želimo vam veliko ustvarjalnega navdiha!