Družina

(Foto: iStockphoto)

Zakladnico znanja s področja aromaterapije nam je podala Bibina svetovalka Melani Kovač, aromaterapevtka.

S katerimi eteričnimi olji se lahko na naraven način zaščitimo pred komarji? Jih lahko nanesemo na vse dele telesa?

Eterična olja, ki najbolj odganjajo komarje, so po mojih izkušnjah (in tudi znanstveno dokazano) limonska trava, citronela, geranija, bazilika, limonski evkaliptus. Nato sledita atlantska cedra in evkaliptus globulus. Kombiniramo jih lahko z eteričnimi olji (sivko, poprovo meto, rožmarinom), ki na splošno odganjajo insekte. Na žalost mnoga od teh eteričnih olj niso primerna za dojenčke. Zelo previdno in v 0,5-odstotni mešanici lahko poskusite z eteričnimi olji sivke, atlantske cedre in geranije. Eterični olji limonske trave in citronele izjemno odganjata komarje, vendar lahko dražita kožo pri višjih koncentracijah, zato jih za dojenčke, mamice in nosečnice uporabljamo samo v primeru še bolj razredčenih mešanic. Zelo nežno mešanico (0,5-odstotno) lahko uporabimo tudi za obraz, vendar treba paziti, da ne pride v oko.

Zmagovalna naravna tehnika proti komarjem

Katera eterična olja, ki jih uporabimo v boju proti komarjem, pa so primerna za otroke in nosečnice?

Za otroke in nosečnice bi priporočila naslednjo nežnejšo mešanico. Potrebujete 50 ml osnovnega olja jojobe, v katerega daste 5 kapljic eteričnega olja geranije, 5 kapljic eteričnega olja prave sivke in 2 kapljici eteričnega olja atlantske cedre.

Če gre za bolj intenzivno mešanico, priporočam, da v kozarcu dodatno razredčite z osnovnim oljem, preden nanesete na obraz.

komarjev pik

Komarje lahko odženete stran tudi z mešanico iz eteričnih olj. (Foto: iStockphoto)

Katera mešanica pa bi imela močnejši učinek in ali je kot takšna primerna tudi za doječe mamice?

Navajam primer učinkovite močnejše mešanice (zaradi bazilike ni primerna za nosečnice in dojenčke), jo pa lahko uporabljajo doječe mamice. V 50 ml osnovnega olja jojobe daste 15 kapljic eteričnega olja limonske trave, 5 kapljic eteričnega olja evkaliptusa globulusa,7 kapljic eteričnega olja geranije in 3 kapljice eteričnega olja bazilike.

Ali si lahko pripravimo tudi kakšno mazilo, ki bo odgnalo komarje?

Pripravimo si lahko tudi mazilo, vendar je najbolj učinkovito, ko jih preprosto uporabljamo v obliki olja, torej eterična olja damo v olje jojobe (ki se hitro vpije).

S kakšno posebno mešanico eteričnih olj, ki jo damo v izparilnik, lahko komarje preženemo iz prostora?

Mešanica za izparilnik, ki jo lahko uporabite tudi na morju in je učinkovita ter primerna tudi za nosečnice in dojenčke, je geranija in citronela (ali limonska trava). Količina je odvisna od velikosti prostora, vendar ko gre za nosečnice in dojenčke ne priporočam več kot 3 kapljice, razen če je prostor večji (npr. 10 x 10 m).

Kljub temu da podaja koristne informacije o uporabi eteričnih olj, ki odganjajo komarje, nosečnicam odsvetuje eterični olji, kot sta rožmarin in poprova meta. Poleg tega, da si na znanje vzamete njena priporočila, kako lahko čim bolj brezskrbno preživite poletje, vsem na srce polaga, da si o posameznih eteričnih oljih in njihovih učinkih preberete tudi v drugih člankih na Bibaleze.si ali pa si sposodite kakšno knjigo s to tematiko.

Klop pri ugrizu porine svoj "rilček" globoko v kožo in se tam zasidra z dvema kaveljčkoma. Prenašalci različnih bolezni so lahko zelo nevarni za vaše in otrokovo zdravje, zato preverite, kje se zadržujejo, kako se lahko zaščitite, katere bolezni prenašajo in kako jih pravilno odstranite.

Aromaterapija

Nekatere mešanice eteričnih olj lahko uporabljajo tudi otroci, nosečnice in doječe mamice. (Foto: iStockphoto)