Družina ob božiču

Kaj je za vas najbolj izvirno božično darilo? (Foto: iStockphoto)

Ob poplavi že vnaprej pripravljenih daril, ki se bohotijo s polic v nakupovalnih centrih, se je Sanja Gracej skupaj s partnerjem Simonom in hčerko Živo domislila nekaj posebnega. Mogoče vas bo njuna ideja navdihnila, da se izdelave svečnika iz slanega testa lotite tudi vi. Z mamico smo prijetno pokramljali o njihovem prav posebnem božičnem praznovanju.

Kaj vam pomeni božič? Kako ga najraje praznujete?

Praznujemo ga mirno, v krogu domačih. To je za nas večer, ki ga preživimo skupaj, povečerjamo in se simbolično obdarimo.

Kakšno darilo ste prejšnje leto ustvarili za sorodnike?

S partnerjem sva se odločila, da darilo izdelamo sami. In sicer smo naredili svečnike iz slanega testa, vsak od domačih pa je dobil svoj unikaten kos. Niso vedeli, da celota različnih delov sestavlja veliko srce. Ko je vsak svoje darilo odprl, sva jih prosila, da prižgejo svojo svečko, midva pa sva nato iz vseh kosov sestavila celoto – veliko srce. V ozadju pa se je slišala pesem Let the light shin a light.

Zakaj ste se odločili za tako posebno darilo? Kako so ga sprejeli svojci?

Želela sva nekaj drugačnega, posebnega. In vem, da moja družina ceni, če v darilo vložiš svoj trud in čas. Veliko nam namreč pomeni, da je darilo osebno. Pa še Živi je bilo všeč, saj je lahko ''pacala'' zraven. In tisto, kar sva želela, sva na koncu tudi dosegla: vsi so bili navdušeni, ko se je sredi mize kar naenkrat pokazalo ogromno goreče srce. Res neopisljivo doživetje!

Svečnik

Svečnik v obliki srca lahko izdelate sami. (Foto: osebni arhiv)

Kaj vse potrebujemo za izdelavo takšnega svečnika?

Moko, sol, vodo in veliko veselja (pa nekaj oblikovalske žilice).

In tako nastane svečnik ...

Testo iz moke, vode in soli zmešamo v gladko zmes. Po želji ga obarvamo s temperami, raztegnemo in izrežemo v obliki srca. Nato razrežemo na poljubne kose in oblike. Priporočljivo je narediti shemo oblik na papir, da ne pozabimo, kako srce spet sestaviti. Pustimo, da se suši dan ali dva. Nato oblikujemo svečnike, ki bodo stali na podlagi. Naredimo malo večje od čajne svečke, saj se testo med sušenjem skrči. Prav tako jih ločeno sušimo. Po želji oblikujemo dodatke (srčke, rožice, kocke, polžke ...). Ko so vsi deli suhi, jih damo v pečico, segreto na 150–180 stopinj Celzija za 20 minut.

Igranje s plastelinom

Pri ustvarjanju lahko sodelujejo tudi otroci. (Foto: iStockphoto)

Ko se ohladijo, jih z lesnim lepilom zlepimo skupaj. Na koncu je priporočljivo, da izdelek še polakiramo, saj s tem podaljšamo obstojnost izdelka.

Lahko pri izdelavi sodelujejo tudi otroci, možje?

Seveda! Mi smo se imeli super!

Imate v načrtu letos tudi kakšno posebno darilo? Ga boste izdelali sami?

Tudi letos bomo verjetno naredili kaj unikatnega, vendar še nismo razmišljali o tem. Smo pa med letom za zabavo delali pujske, ribice in polžke, naredili smo celo igrico človek ne jezi se.

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na