Že res, da lahko otroku kupite vetrnico v trgovini, a zakaj bi se odrekli družinskemu ustvarjanju in veselju vašega umetnika, ki bo ob pogledu na svoj izdelek izžareval ponos in navdušenje. Ste se tudi vi kot otrok z vetrnico v roki podili po travniku? No, morda je čas, da doživite ali obudite ta prešeren in osvobajajoč okus otroštva. Če pa ste za navihane igre preresni, potem vas bodo morda premamile dekorativne ideje. Modro-vijolična vetrnica se denimo odlično poda k lončku, v katerega ste posadili sivko … So vam všeč naši namigi? Gremo, pripravite papir, škarje in zvrhano žlico dobre volje!

Kaj potrebujemo za izdelavo vetrnic?

Kaj vse boste potrebovali za izdelavo vetrnice? (Foto: pretty blog)

Za izdelavo vetrnice potrebujete

barvni kolaž papir
ovojni papir
barvno lepenko (majhen košček)
palice (uporabite lahko tudi paličice za ražnjiče) ali slamice ali barvice ali kuhalnica
žebljičke ali bucike
lepilo (za papir)
škarje
ravnilo
svinčnik

 

 

Potek idelave

1. korak: Na barvni kolaž papir (ali potiskan ovojni papir) narišite kvadrat in ga izrežite – za vetrnico srednje velikosti bodo povsem ustrezne mere 14 x 14 centimetrov.

2. korak: Na kvadrat s pomočjo ravnila narišite dijagonali (glej sliko 1). Če ne želite, da bi se na papirju poznale sledi svinčnika, se temu izognete tako, da papir preprosto prepognete, da oblikujete trikotnik in rob učvrstite. Kvadrat nato razprete, prepognete v drugo smer in ponovno poudarite rob (pomagate si lahko tudi z ravnilom).

Vetrnica

Na kvadrat narišite diagonali. Sedaj od sredine kvadrata odmerite na vseh štirih premicah 1,5 centimetra. To je točka, do katere zarežite s škarjami. (slika 1.)

3. korak: Sedaj izrežite kvadrat enake velikosti, le da namesto kolaža uporabite potiskan papir. Morda imate na voljo ovojni papir, star koledar ali revije; poigrajo pa se lahko tudi otroci in navaden bel papir poslikajo z želenimi motivi.

4. korak: Kvadrat prilepite na hrbtno stran prvega kvadrata, tako bo na eni strani viden enobarvni papir, drugo stran pa bodo poživeli potiskani motivi.

5. Korak: Na sredini kvadrata in na vseh štirih kotih naredite majhno luknjico.

6. korak: Sedaj od sredine kvadrata odmerite na vseh štirih premicah 1,5 centimetra. To je točka, do katere zarežite s škarjami. Kar pogumno, zarezati morate v sprednji in zadnji del diagonale (rdeča črta na sliki 1).

7. korak: Pripravite si majhen košček plutovine (zamašek) ali gume. Iz barvne lepenke izrežite majhen krogec (uporabite lahko škarje z valovitim rezom) in ga na sredini preluknjajte.

8. korak: Sedaj zavihajte krajce kvadrata proti sredini, nanjo položite krogec iz lepenke in vse skupaj prebodite z žebljičkom ali žeblejm.

9. korak: Na zadnji strani vetrnice na žebljiček nataknite košček plute ali gume, nato pa pritrdite vetrnico na palico. Pomagajte si s kladivom.

Vam je uspelo? Preprosto, kajne? Vetrnice bodo otrokom služile za zabavo, vi pa jih lahko uporabite za lično dekoracijo. Okrasite lahko denimo cvetje na okenski polici, ali pa z njimi dekorirate rojstnodnevno zabavo na prostem. Odlična ideja za otroško zabavo so tudi vetrnice na slamici (slika 2.)

 

Mama in hči

(Foto: iStockphoto)

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na