Medena hišica

Sestavine za 14 oseb

Dekoracija
1 vrečka smartis bonbonov
1 pest gumijastih bonbonov

Glazura
2 žlici limoninega soka
1 beljak
300 g sladkorja v prahu

Testo
1 kg medu
0,25 l tople vode
650 g ržene moke
600 g pšenične moke
100 g citronata in oranžata
40 g dišav za medenjake
30 g sode bikaborne

Priprava
Sama priprava medene hišice vam ne bo vzela preveč časa, zamudno je le počivanje testa. Počivati mora namreč vsaj dan ali dva, da postane posebno rahlo.

Na kuhalnik pristavimo kozico, v kateri zavremo med in vodo. Nato medeno tekočino ohladimo. Moko presejemo na desko in po njej posujemo citronat in oranžat ter dodamo dišave za medenjake. Vse skupaj na hitro premešamo.

Na sredini moke naredimo jamico in vanjo vlijemo skoraj hladni med. Vse sestavine nato zamesimo v voljno testo. Nazadnje v testo vgnetemo še sodo bikarbono. Testo oblikujemo v kepo, položimo v skledo, pokrijemo in shranimo za dan ali dva.

Dva pekača namastimo, pečico pa segrejemo na 200 stopinj Celzija. Na pomokani delovni površini testo razvaljamo na debelino 1 cm. Iz njega izrežemo 6 simetričnih in poljubno velikih kosov, ki jih bomo uporabili za streho in zunanje dele hiške. V kose, ki jih bomo uporabili za ogrodje hiše, lahko naredimo odprtine za okna in/ali vrata. Izrežemo pa tudi 4 manjše koščke za dimnik.

Plošče previdno položimo na pekač in testo večkrat prebodemo z vilicami. Pekača nato za približno 20–30 minut potisnemo v pečico, da testo dobi zlato rjavo barvo. Ko je testo pečeno, posamezne kose preložimo na mrežico in ohladimo. Medtem iz limoninega soka, beljakov in sladkornega prahu naredimo gosto glazuro. Pripravljeno glazuro nadevamo v brizgalno vrečico.

Ohlajene dele hiške skupaj sestavimo s pomočjo glazure. Delamo počasi in počakamo, da se glazura vsakokrat dobro posuši, šele nato nadaljujemo z lepljenjem preostalih delov. S pomočjo glazure na streho pritrdimo smarties bonbone, zunanje stene pa okrasimo z gumijastimi bonboni.

Dodatni nasveti

Glazura, s katero bomo krasili hišico, ne sme biti preredka, saj nam bo sicer hišica razpadala.

Več receptov za pripravo čudovitih božičnih jedi najdete na Okusno.je.

Hiša iz medenjakov

(Foto: Profimedia)