Vas je zamikalo, da bi se odpravili na potep izven vašega kraja? Tokrat vam predlagamo prav posebno izletniško točko, in sicer Celovec, ki je obdan z gorami, številnimi parki, gradovi … O nastanku mesta in življenju v njem pripovedujejo mnoge zgodbe, še posebej žive pa so v starem delu mesta in ob Vrbskem jezeru.

Celovec - 14

V Celovcu je strašil zmaj ... (Foto: osebni arhiv)

Tu je doma strašni zmaj!

Verjamete v pravljice? V 82 kilometrov oddaljenemu kraju od Ljubljane, Celovcu, po nemško Klagenfurtu, glavnem mestu avstrijske zvezne dežele Koroške, je pred mnogimi leti prebival strašni zmaj, ki so se ga bali predvsem pastirji. Močvirnato ozemlje je bilo obdano z meglo in tam je bilo ob slabem vremenu slišati grozovite glasove. Poglavar je ukazal, da morajo premagati strašno pošast, toda vsakdo, ki je to poskušal, se ni nikoli več vrnil. Zato so zgradili trden stolp, s katerega so oprezali za zmajem. Nekaj korenjakov se je le opogumilo, saj jim je poglavar obljubil: ''Kdor si upa, bodisi z močjo bodisi z zvijačo, premagati zmaja, bo dobil ta stolp in še bogato plačilo zraven. Vsa zemlja, kjer gospoduje zmaj, bo zmagovalčeva last, če je suženj, pa bo osvobojen.'' S sabo so vzeli silovitega bika z zakrivljenim kavljem in železno verigo. Zmaj in bik sta se spopadla, železni kavelj se je zarezal v zmajevo telo, pogumneži pa so ga napadli še z ostrimi žeblji. In tako je bilo mesto končno osvobojeno strašnega zmaja. Še dandanes pa v središču mesta na vse to opozarjajo zmajev vodnjak s pošastjo, Herkulom in renesančno ograjo. V neposredni bližini kipa zmaja, na vzhodni strani trga, pa stoji spomenik cesarice Marije Terezije.

Na sproščujočem sprehodu se boste lahko zazrli v najstarejšo ohranjeno hišo v mestu, pravijo ji Hiša pri zlati gosi, zgrajena naj bi bila daljnega leta 1489. Hiša Zlati vodnjak naj bi bila iz 17. stoletja, služila pa je jezuitskim vojakom kot semenišče. Tam se bodo malčki z zanimanjem zagledali v portal s polkrožnimi loki in tablo z napisom in reliefom jezuitskega reda.

Celovec - 13

Možicelj je kriv za nastanek Vrbskega jezera. (Foto: osebni arhiv)

Ne razjezite se, če se bodo najmlajši najdlje zadržali v peš coni, saj so tam tla resnično zanimiva, nekaj posebnega. V njih so namreč vdelali grbe partnerskih mest Celovca, mnogi pa se strinjajo, da je grb Celovca zelo podoben ljubljanskemu, saj je na njem tudi zmaj.

Ubogajte možiclja Mandla!

V samem središču mesta pa na vas preži tudi kip možica Mandla, ki je bil glavni krivec, da je nastalo gromozansko Vrbsko jezero, katerega površina je 19,39 km2, dolžina 16,5 km, širina pa od 0,5 do 1,35 km in globina 82,5 m; ob njem so se razvili turistični kraji (Vrba na Koroškem, Poreče, Ribnica, Kriva Vrba in Otok). Zgodba pravi, da možic ni maral, da se prebivalci Celovca ne brigajo za nič in se želijo samo zabavati. Hotel je to ustaviti, vendar je naletel na gluha ušesa, zato se je na predvečer velike noči vrnil s sodčkom. Temu je sledilo tridnevno deževje, ki je vse poplavilo. Pred katastrofo so pobegnili le tisti, ki so ga ubogali.

In če najmlajših družinskih članov od celodnevnega pohajkovanja ne bodo bolele noge, lahko zavijete še v kakšno kramarsko trgovinico ali nakupovalni center ter jih naučite reči: ''Guten Tag! Ja! Nein! Bitte! Danke! Auf Wiedersehen!''
 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na