Sonce, morje in peščena plaža. Raj za ustvarjalne ročice, izpod katerih nastajajo peščeni izdelki. Ko vaši otroci z lopatko, kanglico in vedrom iščejo pravi kotiček na plaži, kjer bodo izdelali peščeni grad, jih nikar ne opazujte lenobno potopljeni v udobje ležalnika. Knjiga in osvežilni napitek bosta zagotovo počakala. Raje se jim pridružite in s skupnimi močmi izdelajte grad, ki vam bo ostal v lepem spominu na letošnje morske počitnice.

Peščeni gradovi

Dopustujete na peščeni plaži? Staknite glavice in sezidajte peščeni grad, ki vam bo ostal v lepem spominu. (Foto: Bibaleze.si)

Za izdelavo gradu potrebujete:

• mivko
• lopato
• vedro (različne velikosti)
• orodje (plastične vilice, manjše pripomočke, s katerimi boste oblikovali detajle)
• plastenko z razpršilom

Če se boste izdelave lotili kot pravi profesionalci, boste potrebovali tršo prozorno folijo. (Več napotkov – korak 3)

Plaža - 1

Peščene plaže se najbolj razveselijo naši najmlajši. (Foto: iStockphoto)

Potek izdelave

Korak 1. Poiščite primerno mesto na obali in ga dobro namočite z vodo. Nato na kup nanesite čim več mivke, nanjo zlivajte vodo in zmes dobro pregnetite. Ne pozabite, če mivka ne bo dovolj vlažna, grad ne bo dovolj trden!

Korak 2. Modelčki za izdelavo gradu so lahko vedra in lončki različne velikosti. Pomagate si lahko tudi s plastičnimi lončki, ki jih običajno uporabljamo na piknikih. Seveda lahko grad izdelate tudi brez modelov in ga oblikujete samo z rokami.

Korak 3. Tisti, ki se izdelave gradu lotijo resneje, iz trde prozorne folije izrežejo trakove različne dolžine in višine, nato pa konec in začetek traku zlepijo skupaj. Tako dobijo model v obliki tortnega pekača brez dna.

Korak 4. Model nato postavijo na tla, ga do vrha napolnijo z vlažno mivko, dobro potlačijo, zravnajo površino in odstranijo folijo.

Korak 5. Nadaljujejo z manjšimi modeli iz folije, pri tem pa postavitev redno pršijo z razpršilom,  da je grad v nastajanju ves čas dovolj navlažen. Detajle, kot so vrata, okna, opeka, strešniki … oblikujejo s primernim orodjem (slednjega lahko poiščete tudi v naravi – školjke, paličice, kamni …).

Veliko zabave pri ustvarjanju! Seveda bomo zelo veseli, če boste nato peščeni grad fotografirali in delili z nami. 

Kaj pa osupljivega ustvarjajo slovenske družine?

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na