Ob besedi hipovitaminoza vsi pomislimo, da bo zaradi pomanjkanja vitaminov prišlo do resnih bolezni. Pravzaprav pa moramo samo spremeniti način prehranjevanja in umirjeno živeti, da ostanemo zdravi. Razna pomanjkanja vitaminov so lahko posledica različnih okužb, dojenja, nosečnosti, povečane redne telesne dejavnosti ... Izpostavili bomo vitamin K; kaj je njegova naloga, kje se nahaja, zakaj lahko pride do pomanjkanja ...

Kaj je naloga vitamina K?

Strokovnjakinje s področja farmacije Marica Medic-Šarić, Ines Bauhač in Vlasta Bradamante so razložile, da je vitamin K koagulacijski vitamin, ki ima pomembno vlogo pri strjevanju. Njegova naloga je, da spodbudi delovanje določenih beljakovin, ki sodelujejo pri zgoraj navedenem procesu, mineralizaciji kosti in rasti celic.

Špinača

Vitamin K lahko dobite tudi iz špinače. (Foto: iStockphoto)

Kje se nahaja?

Pojasnjujejo, da najmanjše dnevne porabe vitamina K niso jasno določene, verjetno zato, ker so zelo majhne. Prejmemo ga z uživanjem določene hrane ali sintezo bakterij v črevesju.

Po nekaterih raziskavah naj bi dojenčki do šestega meseca dnevno dobili 2 mcg vitamina K, do 12 meseca 2,5 mcg, otroci do tretjega leta 30 mcg, do osmega 55 mcg, od devetega do 19. leta od 55 do 75 mcg, odrasli, nosečnice in dojilje okrog 90 mcg.

Vitamina K se največ skriva v zeleni solati, špinači, cvetači, brokoliju, ohrovtu, zelju, soji, jetrih, sojinem in olivnem olju.

Včasih so verjeli, da bakterije v črevesju proizvedejo 50 odstotkov za organizem potrebnega vitamina K, toda danes s številnimi raziskavami ugotavljajo, da je številka nižja.

Zakaj pride do pomanjkanja?

V knjigi Vitamini in minerali, resnice in predsodki piše, da je hipovitaminoza zaradi pomanjkanja vitamina K pri odraslih ljudeh zelo redka, kljub temu pa lahko pride do tega. Med glavnimi vzroki so našteti: premajhen vnos s hrano, premajhna absorpcija, nekatere bolezni jeter, uživanje zdravil proti strjevanju krvi in dolgotrajna uporaba antibiotikov.

Antibiotiki - 1

Do pomanjkanja vitamina K lahko pride zaradi dolgotrajnega uživanja antibiotikov. (Foto: iStockphoto)

''Potrebnih je nekaj dni, da novorojenček dobi v hrani dovolj vitamina K in da razvije normalno črevesno floro kot pomemben vir tega vitamina,'' pojasnjujejo strokovnjakinje s področja farmacije. Materino mleko namreč vsebuje zelo majhno količino vitamina K.

Simptomi pomanjkanja

Na pomanjkanje vitamina K opozarjajo naslednji simptomi: povečana nagnjenost k notranjim krvavitvam; ko pride do krvavitev, se kri ne strjuje tako hitro, kot bi se morala; motnje presnove kosti; večja možnost za osteoporozo in kopičenje kalcija ter posledično otrditev hrustanca.

Če imate kakršne koli zdravstvene težave, se najprej posvetujte z izbranim zdravnikom, dopustite, da vam on postavi diagnozo.