Družina

(Foto: iStock)

Načrtujte vnaprej

Preden nastopijo prazniki, se pogovorite s partnerjem in otroki, kakšne so njihove želje in pričakovanja. Zastavite si vprašanja: ''Kako želite preživeti december? Kje? Kako pogosto želite biti skupaj? Kaj vse si lahko privoščite, da ne boste prekoračili družinskega proračuna?''

Nato določite dneve, kdaj in kje se boste prepustili magičnemu vzdušju, kje se boste pogreli z vročo čokolado, si ogledali posebne jaslice, najlepše okrašeno smreko, pokukali za unikatnimi darilci na stojnicah v starem mestnem delu, prisluhnili božični glasbi ...

Če boste vse določili že vnaprej, se boste izognili hitenju z ene prireditve na drugo, dejansko boste lahko uživali in se poveselili z vsemi, ki so vam blizu.

Poskrbite za družinsko tradicijo

Pomislite, kaj najraje počnete skupaj. Naj bo december obarvan s skupinimi trenutniki. Ne glede na to, ali kartate enko ob skodelici babičinega čaja in sveže pečenih piškotih, ali se stiskate pod odejo in že tretjič gledate isti božični film, ali pa se sprehajate pod novoletnimi okraski v tuji prestolnici, bodite v družbi najbližjih. Uživajte v določeni družinski aktivnosti in jo naslednje leto z največjim navdušenjem ponovite. Obudite spomine na preteklo in jo še dopolnite z nečim novim. Ustvarite neko družinsko tradicijo, ki bo značilna za konec leta in jo boste vsi nestrpno pričakovali do naslednje zime.

Izognite se prepirom

Če bodo vsi družinski člani vedeli vnaprej za vse, kar se bo zgodilo, kaj lahko pričakujejo do 31. 12., bodo z veseljem sodelovali. Izognili se boste pregovarjanju in nesmiselnim prepirom.

Zdaj ni čas za dodatno učenje, reševanje nekih težav, raje se osredotočite na to, da bodo v družinskem krogu zavladali radost, prešernost, veselje, srčnost, ljubeznivost, pozitivni občutki, ki bodo vsem pričarali nasmeške na obraze.

Bistvo praznikov ni v darilih, temveč v tem, da se imate lepo s tistimi, ki jih imate radi, ki jih čez leto ne vidite tako pogosto, a vseeno mislite na njih. Bistvo praznikov so topli objemi, prijazne besede in neskončni poljubi!

Slovenske železnice - 4

(Foto: Slovenske železnice)

Ideje za družinske pustolovščine

V mestih po vsej Evropi bodo v tem času zaživeli številni božični sejmi, ki kar vabijo, da jih obiščete. Da bo avantura še posebej začinjena, se lahko tja odpravite z vlakom Slovenskih železnic. Takšno potovanje bo še posebej pravljično. Po poteh Slovenije boste lahko na vlakih lahko srečali Božička, pravljične vile, muco Copatarico in škrate. Že peto leto zapored bo namreč Božiček, ki ga lahko otroci pocukajo za rokav in mu prišepnejo, kaj si želijo, da jih čaka pod smrekico, potoval po poteh Slovenije s skoraj 100 let starim muzejskim vlakom. Že sedmo leto pa vas bodo pravljične vile pospremile v Pravljično deželo v Celju. Le komu bodo letos uresničile željo? Na potovanju po tračnicah na Bled pa lahko spoznate muco Copatarico s pomočnikom škratom. Naj vam prišepnemo: na vlaku bo prav vsak otrok dobil darilce, ki vključuje brezplačno doživetje.

Če pa želite pokukati, kaj se dogaja za našimi gorami, v tujini, pa vas prav tako vabimo, da se odpravite na železniško postajo z nahrbtniki, polnimi dobre volje, in si kupite vozovnico za željeno destinacijo.

Če ste vsi za, se lahko z vlakom odpeljete na Dunaj, v malo pravljično deželo, v katerih diši po prazničnih dobrotah. Pridružite se množicam ljudi in se sprehodite po okrašenih trgih, vrtovih in ulicah pod svetlikajočimi se okraski.  

Še niste bili v Salzburgu? Zdaj je idealen čas, da si ogledate Mozartovo mesto z najstarejšim avstrijskim božičnim sejmom. Umetniki, kuharji, vinarji, prodajalci bodo poskrbeli za pravi božični duh. Še posebej pa bo tu všeč otrokom, ki bodo lahko v Hellbrunu jahali ponije, pekli klobasice na tabornem ognju in božali živali.

Gradec obljublja romantično zimsko pravljico, zato ne oklevajte – brž poiščite prostor na vlaku in se odpeljite do ledenih jaslic, graških cerkva, kjer odmeva duhovna božična pesem, so številne božične razstave, praznične maše. Najmlajši pa seveda nikakor ne smejo zamuditi prazničnega vzdušja na tržnici Kleine Neutorgasse.

V določenem mestu se vam bodo od čarobnosti in družabnosti še posebej zaiskrile oči, razvajali boste svoje brbončice, drsali, božali domače živali, uživali v lutkovni predstavi in še in še bi lahko naštevali. Naj vas letos vlak odpelje naravnost v Beljak!

Innnsbruck obljublja kar 70 stojnic v stilu tirolskih vasic, tam ima sedež Božičkova pošta, izvedeli boste tudi, kje počiva luč miru, ter si ogledali enega najlepših in najtradicionalnejših sejmov. Dan lahko tukaj zaključite kar z nočnim pohodom z laterno v rokah.

Slovenske železnice - 2

(Foto: Slovenske železnice)

Številni trgi in ulice madžarske prestolnice se v decembru odenejo s prazničnim duhom. V  Budimpešti, kamor ne potujte z avtomobilom, temveč s 'čihapuha', lahko vse generacije poskusijo lokalne dobrote in kupijo darila kakovostne domače obrti. Če v družini kar kipi od ljubezni, se morate sprehoditi po bogato okrašeni promenadi Vacy.

Zagreb si je v minulih dveh letih prislužil laskavi naziv najboljše adventne prestolnice Evrope, tako da te destinacije resnično ne smete spregledati. Če ste že bili lani, naj vam razkrijemo, da bo letos še izjemno praznično. V tunelu se bo odvijala prava božična pravljica: ogledali si boste lahko 3D zimske skulpture, video projekcije in zraven poslušali izbrano praznično glasbo.    

Slovenske železnice in Bibaleze.si vam želijo vesele praznike, obogatene z nepozabnimi družinskimi trenutki, in srečno novo leto 2018. 

Sponzorirana objava