Charlotte Bronte

(Foto: Wikipedia)

 

Obletnico obeležujejo tako v Thorntonu, kjer se je Charlotte rodila, kot v Haworthu, kjer so sestre Bronte živele večino življenja. V zadnjem so med drugim izvedli prizore iz njenega najbolj znanega romana, s katerim se je zapisala v kanon britanske književnosti.

V romanu Jane Eyre, ki ga je leta 1847 objavila pod psevdonimom Currer Bell, je opisala preprosto, revno in zadržano, vendar za njen stan nekoliko drugačno mladenko z vsemi hrepenenji, vrednotami in duhovno občutljivostjo v obdobju viktorijanske Anglije. To je bil zgoden primer romana o posameznikovi intimi.

V njem so tudi elementi družbene kritike, na čelu z moralo. Mnogi mu pripisujejo, da je bil močno pred svojim časom s temami, kot so protagonistkina individualnost, spolnost, religija in norme v družbi - Jane se namreč zaljubi v precej starejšega moškega iz visokega družbenega sloja, za katerega se izkaže, da je poročen.
Med pisateljičinimi romani, ki še danes pritegujejo številne bralce, sta tudi Shirley in Villette.

Pisateljici je v londonski Nacionalni portretni galeriji posvečena razstava, ki s pomočjo portretov, rokopisov in predmetov predstavlja njeno življenje in delo. Za to priložnost so si jih izposodili iz Muzeja Bronte, na ogled bodo še do sredine avgusta.