Super Mario

(Foto: Reuters)

Čeprav njegov italijanski jezik ni popoln, je najbolj znan Italijan na svetu, čeprav prihaja z Japonske. Vodovodar Mario se z leti ni postaral, ampak je prepotoval ves svet. Čeprav trenutno ni dominantni junak v svetu iger, je še vedno 'IN'. Prodali so več kot 310 milijonov iger Super Mario, kar je ogromno glede na to, da so igrice zelo drage.

Mogoče niste vedeli, toda njegovo ime najprej ni bilo Mario, ampak Jumpman, kar je bilo v 80-ih letih zelo 'cool' ime. Shieru Miyamoto, japonski programer videoiger, ki se je domislil Maria, je dejal: ''Jaz sem ga poimenoval Gospodar Videoiger, v upanju, da se bo pojavil v mnogih drugih igrah.'' Dodal mu je tudi brke, ker je menil, da bo tako bolj šarmanten. Pravzaprav je bil Mario zelo podoben lastniku skladišča, v katerem so bile pisarne, v katerih je junak nastal. ''Pred mano je stal Italijan in tedaj sem se odločil, da ga preimenujem v Maria,'' je razložil Miyamoto, ki je postal eden izmed najbolj znanih programerjev videoiger na svetu.

Super Mario je leta in leta osvajal srca mladih in starejših generacij. Čeprav trenutno ni glavni, je še vedno zvezda; je na 17. mestu najbolj prodajanih iger na svetu. Po njem so celo posneli film, v katerem so igrali Bob Hoskins, John Leguizamo in Dennis Hopper, vendar žal ni doživel uspeha, kar pa seveda ni vplivalo na prodajo iger.

Miyamotu ni povsem jasno, zakaj je Mario tako uspešen: ''Mogoče je eden izmed razlogov ta, ker izzove takšna čustva, ki jih imamo vsi ljudje. Vodovodar je preprost človek, s katerim se lahko vsakdo poistoveti.''