Disney se je rodil leta 1901 v Chicagu. Kariero je začel v Kansas Cityju z reklamnimi risankami. Nato se je preselil v Los Angeles in leta 1928 ustvaril slavno figuro svojih risanih filmov Mikija Miško.

Walt Disney - 4

(Foto: Reuters)

Lik Mikija Miške je tedaj 26-letni Disney po navedbah uradne zgodovine podjetja ustvaril med potovanjem z vlakom po ZDA s svojo soprogo Lillian, potem ko je zgubil avtorske pravice za svoj lik zajca Oswalda. Miško je hotel poimenovati Mortimer, ker pa se je soprogi zdelo ime preveč izumetničeno, se je na njen predlog odločil za Mikija. Nekateri trdijo, da je Disney lik miške ustvaril s svojim glavnim risarjem Ubom Iwerksom, nato pa si vse zasluge prilastil.

Disney in Iwerks sta sprva producirala dva nema animirana filma za Mikija Miško, Plane Crazy in The Gallopin' Gaucho. Po uspehu prvega zvočnega filma Pevec džeza leta 1927 pa se je Disney odločil, da bo produciral risani film, ki bo sinhroniziran. Steamboat Willie je bil takojšnja uspešnica, saj je prišel v času, ko je tehnološki napredek na filmu in radiu preoblikoval množične medije. Do konca leta 1930 je bil Miki Miška zvezda več kot stotih risanih filmov, do leta 1947 mu je Disney tudi posojal glas. Do leta 1935 so se rodili še drugi Disneyevi junaki, Mikijeva prijateljica Minni, racman Jaka, Pluto in drugi.

Priljubljenost Mikija Miške je nekoliko upadla v 40. letih minulega stoletja, novo življenje pa so mu vdihnili v 50. letih s televizijsko oddajo Klub Mikija Miške ter z odprtjem zabaviščnega parka Disneyland v Kaliforniji. V desetletjih, ki so sledila, se je uveljavil kot najbolj priljubljen lik v Disneyjevih tematskih parkih po vsem svetu.

Novo raven je Disneyjevo ustvarjanje doseglo z dolgometražnim risanim filmom Sneguljičica in sedem palčkov. Film je v kinematografe prišel kot prvi barvni zvočni celovečerni animirani film. Postal je eden najbolj uspešnih filmov leta 1938 in prinesel več kot 98 milijonov dolarjev dobička.

S tem denarjem je Disney 24. decembra 1939 odprl nov studio, imenovan Walt Disney Studios in nadaljeval z izdelavo celovečernih animacij. Sledili sta mu uspešnici Ostržek (1940) in Slonček Dumbo 1941, po drugi svetovni vojni pa še filmi Pepelka (1950) Alica v čudežni deželi (1951) in Peter Pan (1953). Disneyeva producentska hiša je ustvarila še vrsto pustolovskih igranih filmov in dokumentarcev o naravi.

Disney, ki je filme soustvarjal kot režiser, producent, scenarist in posojevalec glasu, je za svoje nepozabne filme in oživljene pravljične like osvojil 26 oskarjev. Umrl je leta 1966 zaradi raka na pljučih.