dominvrt

Vikend izlet: ruševine gradu Devin

IZLETI
0
20.04.2018, 8:23

Končno je petek in tokrat odhajamo za ves konec tedna v Bratislavo. Napoved je lepa, dežnike bomo pustili doma in se podali pustolovščinam naproti. Ker je v glavnem mestu Slovaške in njeni okolici ogromno znamenitosti, bomo tokrat izpostavili le veličastne ruševine gradu Devin, ki so izjemno privlačne za male nadobudneže, ki se radi igrajo viteze.

Vikend izlet: ruševine gradu Devin

Bratislava ni za ovinkom, zato morate družinsko potovanje načrtovati vnaprej in se organizirati, kje boste prespali. Definitivno pa boste več kot zadovoljni in očarani nad znamenitostmi, da se boste želeli še vrniti.

Sprehod med ruševinami

Tokrat smo se mi sprehodili med ruševinami gradu Devin, le 10 km od Bratislave. Tja so nas usmerili domačini, ki so nanje več kot ponosni. Grad leži na 513 visoki vzpetini (ni prenaporno, lahko gredo tudi najmlajši družinski člani). Pogled je resnično osupljiv, ker si boste lahko ogledali nekaj, česar ne vidite vsak dan: sotočje dveh mogočnih rek Morave in Donave.

In če se bodo otroci prelevili v viteze in skakali sem ter tja, jim pustite to veselje. Dejansko so tukaj potekali boji, sicer malce drugačni: madžarski plemiči so se s pomočjo gradu uspešno branili pred zlobnimi Turki in Franki. Žal so ga Napoleonove čete porušile in sedaj lahko uživate ob ruševinah in si predstavljate, kako je bilo v davnih davnih časih.

Izlet v Celovec

Ne čudite se, če boste slišali veliko slovaških besed, kajti za domačine je sprehajanje in potikanje naokrog tradicionalno. Naleteli boste tudi na kakšne zaljubljene najstnike ali babice in dedke, ki sprehajajo pse.

Če ste navajeni in na družinska potovanja vedno vzamete kolesa, lahko do gradu tudi kolesarite (toda kolesarsko pot le malce preštudirajte vnaprej, da ne boste vozili ob preveč prometni avtomobilski cesti, da ne boste zašli ...). Mogoče pa si lahko privoščite izlet z ladjico iz Bratislave do gradu. Odločitev je vaša, kakor koli boste izbrali, ne bo vam žal, saj je okolje resnično sproščujoče.

Grad Devin
Grad Devin/ FOTO: Profimedia

Izziv za otroke

Na arheološkem najdišču Devin se skriva kar nekaj bunkerjev. Lahko si zastavite izziv: kdor jih najde največ, dobi za nagrado sladoled. Prav tako boste slišali peti številne ptice, ob rekah je bogato rastlinje. Če jih prepoznate ogromno, potem ste kot družina veliki ljubitelji in poznavalci narave ter živali.

Vzemite si čas in preprosto uživajte. S sabo vzemite malico in ne hitite v središče Bratislave. Zadihajte s polnimi pljuči in se v ponedeljek vrnite kot prerojeni v službo, šolo, vrtec.

Ekipa Bibaleze.si vam želi prečudovit družinski vikend!

Kolesarska pot Radovna

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

'Otrok, ki živi v meni, je nepotešen, zmeraj ...
Kopitar odločen: Zadovoljni bomo le z vrnitvijo ...
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
Koliko pirhov lahko zaužijemo?
Nasveti za preprečevanje želodčnih težav med ...
To je krona, ki jo bo nosila, ko postane kraljica
Lepa Eminemova hčerka vse bolj stopa iz sence ...
8.845 evrov, če bo otrok rojen na točno določen ...
Pri 20 letih je imela ogromen dolg, danes je ena ...
Predstavljamo vam najlepše velikonočne pogrinjke
Kaj lahko pričakujete od otroka prva tri leta?