Otrok na gugalnici

Ko se otrok spusti po toboganu, se mora takoj umakniti. (Foto: Profimedia)


Otroci uživajo ob lepem vremenu, saj so lahko tako od jutra do mraka na prostem s prijatelji. Toda dobro je vedeti, kakšna recimo morajo biti igrala, kakšna podloga mora biti pod njimi, iz česa morajo biti narejene gugalnice … Se vedno znova pogovarjate z vašim malčkom, kakšno vedenje sodi na igrišče?

Ugotovili so, da je najbolje, da je podlaga pod gugalnico in toboganom peščena ali iz iverke ali gume, mora pa seveda biti redno vzdrževana in primerne globine, najpomembneje pa je to, da ne drsi. Padec na beton je lahko tudi z nizke višine zelo nevaren.

Otrok na igralih

Otroke pri plezanju nadzorujte. (Foto: Profimedia)

Če so igrala lesena, morajo biti odporna na vse vremenske razmere, tako da preverite, če so dejansko gladka. Kovinska igrala se poleti zelo segrejejo, tako da preden se otrok spusti po toboganu ali začne gugati, preverite, ali so prevroča.

Če imate doma igrala, jih redno vzdržujte. Preverite vse vijake, poglejte, če niso nekateri deli gugalnice ali tobogana zarjaveli, če ne gleda kakšna trščica ven ... Mogoče je dobro, da tobogan in gugalnico na dvorišču v času neuporabe pokrijete oz. zaščitite.

Gugalnica mora biti narejena iz mehkega in prožnega materiala, na njej pa lahko naenkrat zaradi varnosti sedi le en otrok. Opozorite ga, da se drži z obema rokama in da na gugalnici ne stoji. Prav tako morajo vsi malčki vedeti, da se ne smejo približevati gugalnici, ko je nekdo na njej in se guga.

Tobogan mora definitivno imeti lestev za vzpenjanje in otroci ne smejo plezati po delu, kjer se spušča. Na vrhu tobogana se ne smejo prerivati in prehitevati ostale vrstnike. Ko se otrok spusti po toboganu, se mora takoj umakniti.

Seveda je dobro, da otrok pleza, toda do četrtega leta zaradi varnosti ne bi smel plezati višje od svoje višine oz. pomembno je, da je ob njegovem plezanju v višave prisotna odrasla oseba.
Prisotnost staršev na igrišču, še posebej pri mlajših otrocih, je seveda dobrodošla, toda pustite jim dovolj svobode, da raziskujejo, skačejo, tečejo, plezajo, se igrajo po svoje …