POTREBŠČINE

► kamenčki različnih oblik in velikosti

► tempera barvice, akrilne barve ali flomastri (po želji)

► mangetki

► en debelejši in en tanjši čopič, navaden svinčnik, lepilo, časopisni ali kakšen drugi papir, ki ga uporabimo kot podlogo za ustvarjanje 

ustvarjanje s kamenčki, morski pes

Ko smo pripravili vse potrebno za ustvarjanje, lahko začnemo z delom. (Foto: osebni arhiv)

POSTOPEK

Izberemo kamenček trikotne oblike. Predhodno ga umijemo in posušimo, zato da bo površina, na katero bomo nato nanašali barve čista. V primeru, da izbrani kamenček ni že po naravi bele barve, ga s slednjo premažemo kar sami. Uporabimo tempera ali akrilno barvo in ga z njo v celoti prebarvamo. S tem poskrbimo, da se bodo ostale barve lažje nanašale in bodo lepše vidne. 

Ustvarjamo odtis roke v slanem testu.

Ko je kamenček suh, lahko nanj z navadnim svinčnikom na rahlo začrtamo osnovno obliko glave morskega psa. Ta korak sicer ni nujen, z njim si le okvirno začrtamo, do kam bomo nanašali različne barve. Nato kamenček s tempera ali akrilnimi barvami poslikamo tako, kot kaže predloga. S sivo obarvamo zgornji del glave (če je nimamo pri roki, lahko zmešamo tudi belo in črno), rdečo pa uporabimo za risanje ust. 

ustvarjanje s kamenčki, morski pes

Z rdečo barvo na kamenček narišemo usta, zobe morskega psa pa pustimo bele. (Foto: osebni arhiv)

Ko je morski pes pobarvan, počakamo, da se posuši. Če želimo, da bo barva obstojna dlje časa, kamenček lahko zaščitimo s primernim lakom na vodni osnovi ali ga poškropimo kar z lakom za lase. Za konec na hrbtno stran kamenčka z lepilom ali pištolo za toplo lepljenje prilepimo magnetek in izdelek je tako končan. Z magnetkom lahko popestrimo pločevinast lonček za rože ali pa z njegovo pomočjo na hladilnik pritrdimo razglednico, ki so nam jo s počitnic poslali prijatelji. 

Po enakem postopku lahko poslikamo tudi kamenčke oglatih oblik, kot motiv pa lahko izberemo morske ali kakšne druge živali. 

Ustvarjamo zapestnico Jaz sem Luna.

ustvarjanje s kamenčki, riba

Magnetek za hladilnik v obliki ribice, ki jo z otroki lahko izdelamo iz kamenčkov. Narejena je po enakem postopku kot morski pes, le da so njene luske dodatno obrobljene še s črnim flomastrom in tako pridejo bolj do izraza. (Foto: osebni arhiv)