Kaki

Kaki vsebuje veliko vitaminov. (Foto: Profimedia)

Zelo sladek in poln vitaminov

Na prvi pogled je kaki zelo podoben paradižniku, je okrogel, rdeče ali oranžno obarvan in ima štiri liste, ki so postavljeni okrog peclja. Mnogi ga imajo zelo radi, saj je zelo sladek in kremast, zato tudi velja za pravo energijsko bombo.

Težko je kupiti zrelega, pri izbiri morate biti predvsem pozorni, da ni poškodovan. Če ni dovolj zrel, ga ne vrzite stran. Postavite ga v skledo na mizo, zraven pa dajte še banane in jabolka; dozorel bo v nekaj dneh. Zrelega lahko hranite nekaj dni tudi v hladilniku, da ne zgnije prehitro.

Kaki vsebuje veliko vitamina A in C, kalija in bakra, skratka sestavine, ki so pomembne za zdravo življenje.

Veliki dogodek v Strunjanu

V Strunjanu se začenja že 13. praznik kakijev. Na njem bodo vse do nedelje poleg tržnice tega, za strunjansko dolino značilnega sadeža, obiskovalcem nudili tudi vodene oglede krajinskega parka, predavanja, razstave in bogat zabavni program. Organizatorji pričakujejo skupno med 5000 in 10.000 obiskovalcev. Med 10. in 17. uro bo potekala tržnica kakijev in ostalih strunjanskih dobrot, predvideni pa so tudi vodeni ogledi po Krajinskem parku Strunjan, predstavitev solinarske družine ter razna strokovna predavanja. Vsak dan bo tudi zabava z glasbo, sobotni večer bo tako popestril Jan Plestenjak.

Slavnostno odprtje praznika z blagoslovom kakija bo na vrsti v petek popoldne, prav tako se bo takrat odvijalo tudi tekmovanje za največji strunjanski kaki. V soboto bodo obiskovalcem na voljo tudi likovne delavnice, nedeljsko dogajanje se bo začelo z mašo, sledili pa bodo blagoslov mladega vina in podelitev nagrad udeležencem akcije Najlepše urejeni vrtovi Strunjana. Vzporedno si bo mogoče ogledati tudi razstavo likovnih del na temo kakija izpod rok najmlajših.