Prazgodovinska naseldbina blizu Rovinja

Če ste željni avanture, potem si morate ogledati ostanke naselja iz leta 1800 pred našim štetjem. Monkodonja skriva ostanke naselja, ki ni tako turistično oblegano. Pot iz Rovinja (natančno 5 km) vas vodi po ozki vijugasti cesti, svetujemo vam, da vozite počasi in si še ogledate okolico. Meščanski otroci ne morejo vsak dan videti tako lepe pokrajine, oljčnih nasadov. Mimogrede boste tudi za drevesi opazili oslička, ovce, pse, kokoši ... Starinske kamnite hiše so tako zanimive, da se boste celo mogoče za par minutk ustavili in jih primerjali s takšnimi, ki jih poznate iz domačega okolja.

RILKEJEVA POT

Parkirajte pred ozko potko, ki vas odpelje med grmičevjem do skrivnostne naselbine. Parkirišče je majhno, brezplačno in ni prezasedeno. Korakajte počasi in previdno, tu pa tam se sklonite, nato se malce vzpnite in valaaa ... Najprej boste zagledali gromozansko jamo, ki je značilna za kraško pokrajino. Globoka je kar 50 metrov, zato previdno! Otroci naj ne plezajo čez ograjo! Na najvišjem delu boste opazili stene, ki vas bodo spominjale na rogovje – pravijo, da so mogoče včasih prestavljali prestol za svečane obrede.  

Monkodonja

(Foto: osebni arhiv)

Pogled, ki vam bo vzel sapo

Ko se bo pred vami razprostrla ogromna jasa, boste na njej zagledali ostanke obzidja, kilometer dolgega, tri metre širokega in več kot tri metre visokega, zgrajenega iz več ton težkih kamnov. Na prvi pogled bo za otroke to le kup kamenja, toda če si boste vzeli čas in jim povedali, kaj posamezen del predstavlja, boste vstopili v pravo pravcato preteklost.

Na eni strani vam bo vzel sapo Limski kanal, na drugi strani območje okrog Pulja. Le redko imate priložnost videti rdečo zemljo!

RIBNIK ŽEJE

V spodnjem delu Monkodonje si lahko predstavljate mesto s hišicami, ki so pripadale revnejšemu prebivalstvu. Prav vse naj bi imele v sredini odprto ognjišče, podobno kot ga najdemo danes v istrskih vaseh.

Monkodonja

(Foto: osebni arhiv)

V zgornjem delu Monkodonje so delovali razni obrtniki, o čemer pričajo razne najdbe iz tistega časa: igle, šila, dleta ipd. Predstavljate si jih lahko, kako so obdelovali kožo, šivali, okraševali keramične lončke ipd. Pravzaprav naj bi bilo tu najbolj razvito lončarstvo.

Akropola je bila za višje razrede, ulice so bile vijugaste, hiše so bile povezane med sabo.

Otroci lahko prosto tekajo od enega dela obzidja do drugega, preprosto lahko uživajo v neokrnjeni naravi.

KAIYUKAN

Malica na izletu

Dejansko boste med kamenjem naredili številne sebke, v fotografski objektiv ujeli posebno rastlinje in žuželke. Prostorno je dovolj, tako da lahko pogrnete odejo za piknik in malicate. S sabo imejte dovolj hrane in tekočine, kajti v bližini ni gostišča.

Nasvet: v vročih dneh zaščitite otroke pred sončnimi žarki s kremo z visokim faktorjem ter klobučkom, kajti sence res ni. Oziroma po ogledu Monkodonije se lahko umaknete v senco dreves malce nižje, v smeri, kjer ste pustili avtomobil.

Za tiste družine, ki kolesarite, je to prav tako odličen izlet!