Simpsonovi - 2

(Foto: Reuters)

Še po 30 letih Simpsonovi pred televizijske zaslone privabljajo na milijone gledalcev po svetu, stare v povprečju od 15 do 34 let. Serija si je po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa do danes prislužila 32 emmyjev in osem nagrad People's Choice.

Simpsonovi so postali priljubljeni zaradi brezsramnega podajanja opazk o svetu, v katerem živimo, po pisanju Anse pa je ustvarjalcem v 15 primerih uspelo napovedati nekatere dogodke. Med aktualnejšimi so izvolitev Donalda Trumpa za ameriškega predsednika ter nastop Lady Gaga na Superbowlu.

Pri nastajanju serije je v treh desetletjih sodelovalo okoli 100 priznanih igralcev in igralk. Med njimi so bili Meryl Streep, Elton John, Richard Gere, Britney Spears ter Paul in Linda McCartney.

Groeningovi junaki so poimenovani po njegovih družinskih članih - njegova starša sta Homer in Marge, sestri pa Lisa in Maggie. V osnovni zamisli naj bi bil Bart tako Matt, a so se ustvarjalci serije nato odločili za Barta, ker gre za anagram angleške besede brat, ki pomeni otročaj.

Leta 1999 je revija Time Simpsonove razglasila za najboljšo televizijsko serijo stoletja, lani pa je ista revija Barta Simpsona uvrstila med 46 najvplivnejših osebnosti 20. stoletja, je še pisala Ansa.