Proti Rovinju

Iz Ljubljane se je družina odpravila na pot dolgo 127 km. V Rovinju so tako bili en dve tri, saj so vmes prepevali, se igrali razne potovalne igre. Iz starega dela v istrskem mestecu Rovinj so se sprehodili po ozki ulici proti vrhu. Vmes so si ogledovali trgovinice z lokalno ponudbo, najbolj je bila nad izdelki navdušen mama. Ker je vzpon navzgor, ker so tla tlakovana, ni priporočljivo, da imajo otroci s sabo skiro ali poganjalčka, kajti v nasprotnem primeru boste morali prevozno sredstvo nositi.

Vikend je idealen za družinske izlete, ali zunaj sije sonce, dežuje, ali je pomlad, poletje, jesen, zima. Vzemite si čas in kakovostno preživite prosti čas daleč stran od vseh obveznosti, ki jih povezujete s službo, šolo, gospodinjstvom. Uživajte in se zabavajte. Če imate idejo, kaj početi, kaj vse videti, obiskati, kam se odpraviti, nam pišite. Vaše ideje, namigi za izlete so dobrodošli.

Na vrhu ob cerkvi svete Evfemije jih je pričakal čudovit razgled na celotno, eno največjih istrskih, mesto Rovinj.  Včasih je tukaj stala majhna cerkev sv. Jurija in o njej kroži zelo zanimiva legenda.

Legenda

Usedli so se na klopco v senco dreves ob veliko obzidje in prisluhnili zanimivemu očetovemu pripovedovanju. Legenda priča, da je 800. leta v sarkofagu iz grškega marmorja priplulo telo mlade in lepe svetnice, svete Evfemije. Znano je, da je kar nekajkrat ušla smrti, toda na koncu je bila usmrčena 303. leta, ker se ni poklonila poganskemu božanstvu. Pravijo, da nihče ni mogel spraviti težkega sarkofaga do vrha hriba. To je na koncu uspelo zelo majhnemu dečku z dvema kravama. Prihod sarkofaga je bil za meščane velik čudež, zato so jo začeli častiti kot svojo zaščitnico. 16. septembra pa slavijo v Rovinju dan svete Evfemije.

IDEJE ZA PROSTI ČAS

Otrokom je bilo zanimivo, zato so se želeli za spomin fotografirati pred cerkvijo, podrobno pa so si jo skupaj s turisti z vsega sveta ogledali tudi znotraj.

Na mestu je, da vas opozorimo, da si lahko ogledate tudi strelišče, do katerega vodi ozka steza nad prepadom, zato takrat le primite za roko najmlajše družinske člane.

Po informativnem ogledu pa je seveda bil čas za odlično ribje kosilo ob morju. Kaj vse so še počeli in si ogledali v Rovinju, ko ni sezona kopanja, pa mogoče v kakšnem prihodnjem članku.

Najlepši izlet na Slovenskem: Velika planina