Malček ustvarja

Otroci naj imajo svobodno pot pri ustvarjanju. (Foto: iStockphoto)

Deževni in sneženi popoldnevi in vikendindi so primerni zato, da se družina zbere okrog mize in skupaj ustvarja. Le kako zamotiti enoletnika, dvoletnika, triletnika, štiriletnika ali petletnika? Preprosto – pripravite jim sestavine za testo in naj gnetejo! Mary Ann F. Kohl se je domislila številnih receptov, kako pripraviti maso, iz katere lahko nastanejo številne stvari. Meni, da morajo imeti mladi umetniki vseh starosti svobodno pot k umetniškemu izražanju, pri tem pa jim ni treba slediti navodilom staršev. Na tak način naj bi tudi raziskovali različne materiale, snovi in predmete, s katerimi se srečujejo vsak dan, toda na drugačen način. ''Njihove izdelke naj določajo le meje otroške domišljije. Nekateri izdelki bodo že na prvi pogled čudoviti, drugi okusni in hrustljavi, pri tretjih pa bo morda ves užitek prav v raziskovanju brez posebnega cilja in namena. Otrokom pri ustvarjanju zabičajte le eno: naj se veselo zabavajo,'' poudarja Kohlova.

Za eno leto starega otroka

Slano modelirno maso lahko majhnim otrokom pripravite iz ene skodelice moke, ene skodelice vode, pol skodelice soli, dveh žlic vinskega kamna ali pecilnega praška in dveh žlic olja. Vse skupaj zmešajte in kuhajte, dokler se zmes ne zgosti. Nato postavite maso pred otroke in naj se zabavajo po svoje. Seveda se jim lahko pridružite tudi vi in poskusite z gnetenjem ustvariti nekaj posebnega.

Za dve leti starega otroka

Dvoletniki lahko s prsti raziskujejo slano oljnato testo, pripravljeno iz ene skodelice moke, ene žlice rastlinskega olja, ene skodelice vode, pol skodelice soli, dveh žlic pecilnega praška in jedilnega barvila. Tudi te sestavine zmešajte in jih malo segrejte, da bo masa bolj voljna. In da veselje ne bo kratko, lahko po končani zabavi testo za naslednji dan pospravite v vrečko in jo dobro zaprete.

Za tri leta starega otroka

Mary Ann F. Kohl je zapisala zelo zanimiv recept za gladko in obstojno testo, ki je lahko navdih triletnikom. Zmes bo nastala iz ene in pol skodelice moke, ene in pol skodelice koruznih kosmičev, ene skodelice soli in ene skodelice vode. In če niste vedeli – tako super modelirno maso lahko hranite v zaprti posodi do šest tednov.

Ustvarjanje

Naj gnetejo, mešajo, oblikujejo, izrezujejo ... (Foto: iStockphoto)

Za štiri leta starega otroka

Odkrili ste, da je vašemu šamponu potekel rok? Nič zato, lahko ga porabite za maso, ki jo bodo otroci valjali in iz nje izrezovali poljubne like. Poleg četrt skodelice šampona potrebujete še tri četrt skodelice moke, četrt skodelice belega lepila, nato vse skupaj zmešajte, pregnetite, za zgostitev lahko dodate še nekaj moke. In če bodo otroci zelo ponosni na svoje mojstrovine, jih ne rabite uničiti, pustite, da se posušijo in jih za okras postavijo na knjižno ali okensko polico.

Za pet let starega otroka

Petletnikom lahko ponudite večji izziv. Pripravite jim star časopis, lepilo za tapete, balon in skledo. V knjigi Gnetimo skupaj je opisan postopek kaširanja: ''Časopis natrgajte v dolge ozke trakove. Trakove položite na debelo plast časopisa in jih po eni strani premažite z lepilom. Lahko pa jih namočite v lepilo in povlečete med dvema prstoma, da iztisnete odvečno lepilo. Z namočenimi trakovi prekrijte izbrano osnovo. Za osnovo lahko izberete balon, skledo, kozarec za vlaganje, žarnico ali podoben predmet. Namig: trakove polagajte vzporedno. Ovit predmet prekrijte z drugo plastjo trakov. Te položite prečno na prejšnje trakove. Predmet ovijte s 4 ali 5 plastmi trakov. Počakajte dan ali dva, da se izdelek posuši.''

Prav tako lahko z otroki pečete, skupaj lahko pripravite testo za pico, pito, medenjake … in se na koncu še posladkate. Ne glede, kaj boste pripravili iz različnih sestavin, bodo vaši otroci brezmejno uživali, vi pa boste srečni ob pogledu na zadovoljne obraze.