Maša in medved

(Foto: Zveza potrošnikov Slovenije)

Izdelek Maša in medved (poreklo: Kitajska, št. artikla: na orig. embalaži No 8899, na etiketi KA 45-1) so umaknili s trgovskih polic. Pri analizi so namreč odkrili prisotnost di-2-etilhekstil ftalata v medvedu in glavi punčke. Vsebnost presega mejne vrednosti. Če to pride v otrokovo slino, lahko vpliva na njegovo zdravje. Igrača tako ni v skladu z Uredbo o varnosti igrač in so jo umaknili s trgovskih polic.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije navajajo: ''Uporaba ftalatov DEHP, DBP in BBP je prepovedana v vseh igračah in izdelkih za otroke. Ftalati DINP, DIDP in DNOP pa so prepovedani v izdelkih, ki so namenjeni temu, da jih otrok vnaša v usta. Ftalati DEHP in DBP (preizkušeno na živalih ali enoceličnih organizmih): so toksični za reproduktivne organe, lahko motijo hormonsko delovanje in zmanjšujejo kakovost sperme. Vsebujejo jih lahko šminke, šamponi, parfumi, tekstilni izdelki, preproge, pohištvo, plastična embalaža, najdemo jih tudi v notranjosti avtomobilov, v mnogih izdelkih iz PVC-ja, osvežilcih zraka.''

Če imate točno to igračo Maša in medved doma, jo nemudoma odstranite in vrnite v trgovino, v kateri ste jo kupili. Povrnili vam bodo denar.