Pravljična dežela

(Foto: osebni arhiv)

V pravljični deželi na Gobavici nad Mengšem bo v nedeljo, 20. 5. 2018, izjemno pravljično. Palček Volanček nam je prišepnil, da se obeta pravi lov za pozabljenimi zakladi. Dobra vila Valentina nam bo pokazala pravljično hišico in skulpturo, pisatelj Ivan Sivec pa nas bo popeljal v svet, kjer so doma pravljični junaki. Vaši otroci radi pojejo? Potem je to priložnost, da jih slišimo na karaokah.

Kot se za pravljično deželo spodobi, bodo tam rajali številni palčki in prepričani smo, da se boste naučili njihovega prav posebnega plesa. Ostalo naj ostane skrivnost, da bo želja po pravljični nedelji še večja.

Zakonca Sabrina in Tomaž Fartak sta nam zaupala, kako je sploh nastala pravljična dežela: ''V Mengšu živi pisatelj Ivan Sivec, ki je napisal največ knjig v Sloveniji – 147. Med njegovimi deli je veliko otroških in mladinskih knjig. Po njegovih delih so posneti tudi štirje filmi oz. televizijske nadaljevanke (Pozabljeni zaklad, Vlomilci delajo poleti, Zakleta bajta in Princ na belem konju). Ko je nekoč predstavljal na mengeškem hribu Gobavica knjigo o palčkih, se je predstavitve udeležilo skoraj 300 mladih in starejših bralcev. To mu je potrdilo, da tu vlada izjemno zanimanje za palčke. O tem nama je pripovedoval in skupaj smo se odločili, da v bližini najine domačije postavimo pravo pravljično deželo s Sivčevimi pravljičnimi liki.''

Tam pa so resnično doma številni palčki in vsako leto stopi v ospredje novi. ''Vsako leto predstavimo nov lik. Začeli smo s palčkom Zalivalčkom, nadaljevali s palčkom Volančkom, letos pa se jima bo pridružila še dobra vila Valentina.'' Sliši se zanimivo, zato dodajamo, da če vam ne uspe tja odriniti takoj po zajtrku, imate časa do 18. ure.  Ne skrbite, vstop bo prost, otroci pa bodo lahko poslušali pravljice, risali, iskali zaklad, prisluhnili šaljivcem, športnikom in Alenki Gotar, in se nasploh ves dan zabavali.

Pravljična dežela

(Foto: osebni arhiv)

Organizatorja dogodka izpostavljata: ''Vse bo potekalo na prostem, na čistem zraku, v objemu gozdiča. Za mlade obiskovalce je pripravljenih tudi kar 77 nagrad. V Mengeš, v novo pravljično središče, torej vabimo vse tiste, ki verjamejo, da palčki obstajajo, komaj pa čakajo, da z njimi nazdravijo s čarobnimi napitki, se posladkajo s pravljičnimi dobrotami in uživajo v pestrem sporedu.''

Izvedeli pa smo še, kaj se je zgodilo lani: ''In še to! Za palčke je takšno zanimanje, da je lani nekdo celo ukradel leseno skulpturo umetnice Helene Rismondo, a so ji dobri palčki, ki jih pozna tudi kiparka, izdolbli novo. Sicer pa bo letos poleg odkritja skulpture Dobre vile Valentine na sporedu tudi odprtje pravljične hišice, v kateri se bodo v prihodnje odvijale tudi pravljične urice.''

Povzetki pravljic Ivana Sivca

Za bralce Bibaleze.si pa imamo kar tri 'sladkorčke', ki nam jih je daroval pisatelj Ivan Sivec. Pripravil je povzetke pravljic o posameznih škratih, tako da sedaj nimate izgovorov, da jih ne spoznate v živo skupaj z najmlajšimi v živo.

Pravljična dežela

(Foto: osebni arhiv)

PALČEK ZALIVALČEK

V gozdu se je med nabiranjem jagod izgubil palček. Zato si je kar sam postavil hišico iz lubja, notranjost pa je obložil s ptičjim puhom. Spomladi pa je prav pod njegovo hišico zrasel zvonček. Premišljeval je, ali bi zvonček izkopal ali pa prestavil hišico. Raje je prestavil hišico, zvonček pa je začel zalivati z roso. Tako je zvonček zrasel zelo visoko, skoraj do neba. Opazila ga je čebelica, ki je izgubljenemu palčku pokazala pot do staršev. Palček se je šel od njih poslovit, potem pa se je vrnil k svojemu zvončku. Oče palček mu je dal ime Palček Zalivalček. Zdaj na Gobavici zaliva tudi vse druge rožice.

PALČEK VOLANČEK

Palčki si vsako jesen priredijo tekmovanje v formuli 1. Dirkalnike si izdolbejo iz želoda, stezo jim poslinijo polži, poganja pa jih jesenski vetrič. Tako je bilo tudi lansko leto, ko so tekmovali Palček Volanček, Palček Menjalček in Palček Smejalček.

Štartali so vsi hkrati, že v prvem krogu pa si je pridobil veliko prednost najbolj pogumni palček, Palček Smejalček. Vse je že kazalo, da bo zmagal, a se je v zadnjem  krogu zaletel v štor. Tako so bila vrata k zmagi na široko odprta drugemu na stezi – Palčku Volančku. Ko pa je ta videl, kaj se je zgodilo, se je raje ustavil in pomagal ponesrečenemu palčku. Tako ni zmagal ne eden ne drugi, temveč – dobro srce!

DOBRA VILA VALENTINA

V gozdu živi dobra vila Valentina. Vsako jutro si umije obraz z roso iz lokvanjev, potem pa prebudi zajčka Zakajčka, srnico Trnico ter fazane z imeni Aeroplan, Razigran in Zaspan. Življenje je dolgo časa potekalo mirno in lepo.

Naenkrat pa je vila zbolela. Gozdni prebivalci so postali vsi zmedeni, saj jim je šlo prav vse narobe. Brž so šli raziskovat, kaj je prišlo vmes. Kmalu so odkrili lisjaka Prosjaka, ki je v lokvanje nasul veliko prahu in to samo samo zato, ker ga je vila Valentina zjutraj vedno zalotila z ukradeno kokošjo v gobcu. Gozdni prebivalci so bili tako jezni nanj, da so ga takoj pregnali drugam. Vila pa jim je rekla: „Kdor je pošten, se nikogar ne boji. Čista vest je najboljše zglavje!“

Gozdne živalice so nam prišepnile, da komaj čakajo veliki družinski dogodek. 8. 6. 2018 in 9. 6. 2018 se bo namreč odvijal 7. Križnikov pravljični festival, ki bo posvečen gozdnim pravljicam. Mi bomo v Motniku, kaj pa vi?! Pridite in skupaj pokukajmo v svet ljudskih pravljic, polnih modrosti. Tudi po pravljični poti že 2. 6. 2018 bomo prešerno korakali ... Pokrovitelj je Boštjan Gorenc Pižama, ki nam je v ekskluzivnem intervjuju zaupal, ali Slovenci dobro poznamo pravljični svet, ali imamo spoštljiv odnos do narave.

Pravljična dežela

(Foto: osebni arhiv)