Tretje največje avstrijsko jezero Osojsko jezero leži na nadmorski višini okoli 500 metrov ob Beljaku. Obdajajo ga strma pobočja poraščena z gozdovi, kjer je tudi smučišče Gerlitzen (Osojišče), kamor vodi tudi gondola.

Top izlet: Krnsko jezero
Čudovit izlet: Kristalno jezero Jasna
FOTO: Pojdimo na Zbiljsko jezero!

Ledeniško jezero je dolgo 11 kilometrov in njegova največja širina je 1700 metrov. Površina je 10,5 kvadratnih kilometrov, povprečna globina je 19,6 metra, najvišja pa čez 50 metrov. Okoli jezera so dovolj široki pločniki in kolesarske poti, pot okoli je dolga 27 kilometrov.

Do njega vodi najkrajša pot čez Karavanke, lahko pa greste tudi čez Krnsko sedlo ali mimo Tržiča čez prelaz Ljubelj. Mi smo se v soboto zaradi dvokilometrske kolone ognili Karavanškemu predoru.

Z družino smo stanovali v Alt-Ossiachu in cel dan smo se kopali. Na plaži so bili brezplačni ležalniki in dovolj sence. Čeprav je bilo precej ljudi, ni bilo pretirane gneče. Vstop v jezero je odličen za majhne otroke – globina se počasi spušča in črnkast pesek je idealen za gradnjo peščenih gradov. Zaradi tople vode, 27 stopinj Celzija, in nič valov so naši otroci "pozabili" na bližnji bazen v naselju in so raje čofotali v jezeru.

Zvečer smo se peš odpravili v približno kilometer od glavnega mesta Osoje. No, fanta s skiroji, naša najmlajša se je vozila v vozičku. Ogledali smo si dvorišče osojskega samostana in cerkev, v njem se je ravno začenjal koncert. Otroci so uživali na igralih in veselo pojedli sladoled. A, pozor! Čeprav je bilo čez dan vroče, se je zvečer precej ohladilo. Zaradi razmeroma nizkih temperatur in vlage smo bili oblečeni kar v dolgih rokavih.

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.

Destinacija je idealna za družine, saj ponuja veliko zabave za otroke - od toboganov, odbojkarskih igrišč, igral, napihljivih igral na vodi. Lahko si izposodite pedalin, jadrnico, čoln, sup in drugo opremo za vodne športe. Tudi kulture željni ne bodo razočarani, poleti so pogosti koncerti in druge prireditve v sklopu festivala "Carinthian Summer". 

Osojsko jezero je idealno, če iščete mir in se želite spočiti od običajne poletne gneče. Ob jezeru je dovolj sence, voda je imela v času našega obiska 27, lahko pa poleti doseže celo temperaturo 28 stopinj Celzija. Poleg hotelov in apartmajev so ob jezeru tudi lepo urejeni kampi. 

Po pričevanjih domačinov imajo sezono praktično skoraj čez celo leto. Poleti ob in na jezeru uživajo kopalci, jadralci, kolesarji in pohodniki, pozimi smučarji. Največ zatišja je morda jeseni in spomladi, zagotovo pa jezero na lepe dni ne sameva. Privoščite si izlet na avstrijsko Koroško, ne bo vam žal.