Sprehod po središču mesta

Za obisk Osjeka smo se odločili na podlagi pripovedovanja naše sorodnice, ki je nekaj časa živela tam. Niti na misel nam ne bi prišlo, da se tja odpravimo ogledovat znamenitosti, če nas ona ne bi navdušila s številnimi zgodbami.

Ni tako blizu in ne priporočamo za enodnevni izlet, vikend je idealen za raziskovanje mesta. Od Ljubljane do tja smo s postanki potrebovali približno štiri ure in pol. Ker smo na pot krenili zgodaj zjutraj, nihče od nas ni bil preveč zgovoren, pravzaprav je naš najstnik še spal.

Ribnik Žeje

Parkirali smo brezplačno ob blokih in se podali na oglede. Takoj v samem središču mesta nam je vzela sapo katedrala Sv. Petra in Pavla Apostola, ki velja za eno najbolj prepoznavnih na Hrvaškem. Za to pa gre pripisati zasluge duhovniku J. J. Strossmayerju. Stolp je visok kar 90 metrov in v njem so kar štirje od petih zvonikov.

Toda Osijek se ponaša še z enim biserom, in sicer trdnjavo, v kateri se odvijajo številni koncerti in ostale prireditve. Domačini pravijo, da lahko tu in še drugod po mestu zaznate vpliv Turkov.  Od tu se lahko sprehodite po številnih parkih, se usedete na klopco in prisluhnete pogovoru domačinov.

Posebnosti, ki krasijo Osijek

Seveda smo se tudi sprehodili ob fascinantni Dravi, pravi promenadi, za prečkanje po mostu Mladosti pa se nismo odločili. Mnogi se odločijo za vožnjo z ladjico po Dravi, cene vozovnic so sprejemljive. Lahko se z njo odpeljete do živalskega vrta ali pa upate, da vas bo tok odnesel do Donave. Šala ...

Naslednji dan smo si zastavili ogled živalskega vrta, ki je iz leta 1955, in si tam pobližje ogledali več kot 80 vrst živali. Všeč nam je bilo, ker je zelo miren, ni bilo veliko obiskovalcev, in tudi zelo urejen. Dejansko smo si tam napolnili baterije, da bomo kos novim izzivom po počitnicah.

Kam na izlet? Ponujamo številne ideje vsak petek!

Prepričani smo – če se odločite za obisk Osijeka, da bodo malčki navdušeno vriskali, če jih boste povabili na vožnjo s tramvajem. Osijek je pravzaprav eno redkih manjših mest, ki se lahko pohvali s takšnim prevoznim sredstvom.

Krnsko jezero

Za zadnji dan smo si pustili ogled Kopačkega rita, naravnega parka v Baranji, med rekama Donavo in Dravo. Začetki segajo v leto 1976 in je dejansko ena največjih močvirnatih nižin v Evropi. Tukaj smo imeli priložnost uživati v neokrnjeni naravi, prisluhniti ptičjemu petju in videti številne živalce, ki jih ne srečamo vsak dan.

Pika na i: družinski muzej školjk

In naj vam zaupamo, kaj je bila naša poslastica čisto na koncu: družinski muzej školjk z vsega sveta. Tam smo si privoščili voden ogled in gospod nam je za vsako školjko znal povedati čudovito zgodbo. Prav vsaka skriva posebno preteklost in predavanje je trajalo več ur. Bilo je nadvse zanimivo tako za odrasle kot tudi za pubertetnika, prepričani pa smo, da bi bili tudi mlajši otroci očarani. Da nikoli ne pozabimo Osijeka, nam je prijazni gospod v spomin podaril tri školjke, ki nas bodo vedno opominjale na čudovite jesenske počitnice.

Monkodonja

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.