Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.

Približno šest kilometrov od Novega mesta se ob zeleni reki Krki skriva pravi raj. Sredi zelene reke Krke je otoček, do katerega z obeh strani vodita lesena mostova. Na otočku je edini vodni grad v Sloveniji in grajski park s številnimi označenimi avtohtonimi, pa tudi eksotičnimi drevesnimi vrstami. Pozoren opazovalec bo lahko videl bobra ali vidro, otroci in tudi odrasli pa bodo navdušeni nad številnimi labodi in račkami.

Na Otočec se lahko odpravite z avtomobilom, lahko pa ste bolj trajnostno mobilni. Peš boste iz Novega mesta potrebovali debelo uro, iz Mačkovca se lahko odpravite po travnati in gozdni potki, če zaupate svoji orientaciji ali če poznate pot. S kolesom boste potrebovali približno pol ure, odvisno, koliko so stari vaši otroci. 

Pot je lepa, praktično brez vzponov in varna. Iz mesta vseskozi pelje pločnik s kolesarsko stezo, po novem pa je cesta Kronovo–Lešnica namenjena le kolesarjem in pešcem. Cesta od pokopališča v Šentpetru do gradu Otočec je v celoti zaprta za motorni promet, prav tako lokalna cesta od priključka na nekdanjo hitro cesto na Otočcu do Dolenjega Kronovega.

Obisk Otočca vas ne bo nič stal, saj ni vstopnine za otoček. Lahko pa si privoščite kavico, drugo pijačo ali kosilo na grajskem dvorišču. Čudovit grad izvira iz 13. stoletja. Na začetku naj bi bil na desnem bregu Krke, pozneje naj bi odkopali del zemljišča, da bi ga reka varovala pred sovražniki. Vseeno so ga med vojno požgali in pozneje obnovili.

Obiščite dolenjski biser sredi reke Krke, da si napolnite baterije, se sprostite, prepustite brezdelju, poslušate petje ptic in se posvetite samo sebi. Ne bo vam žal in zagotovo se boste še vrnili. Poleti, jeseni, pozimi in spomladi. Prelepo je v vseh letnih časih.