Werewere-Liking Gnepo je izrazila veselje, da je bila izbrana kot nosilka sporočila mednarodnega združenja lutkarjev, da se pokloni tej umetniški obliki, "ki še ni v polnosti razkrila celote bogastva človeške dediščine in njenega prispevka k resničnemu zavedanju vsega človeštva".

V poslanici pa je med drugim zapisala: "Za lutko/ Jo napravi animacija:/ Nadenemo si masko ali sežemo po pupi/ Sunkoma povlečemo možička kopitljačka/ Animiramo lutko..."

"Najsibo palica/ Ali dežnik, roka ali stopalo/ Da je le nekaj, kar moremo oživiti,/ Ustvariti vtis, da živi lastno življenje/ Da premore osebnost, značaj,/ Načrt, cilj, povsem lastno usodo,/ Da živi življenje kot vsa druga bitja/ Življenje, povezano s tistim, ki oživlja, s Stvariteljem:/ Življenje nasprotij, sem in tja žalobno,/ a še raje polno smeha, čudovito ..."

"O lutkah se ne moremo preizpraševati,/ Če ne preizprašamo porajanja nasploh/ Še posebej porajanja Življenja/ In še nekaj bolj porajanja živih bitij/ Zdi se, da neodvisnih,/ Čeravno njihova odvisnost ali soodvisnost/ Pogosto presega golo Animacijo/ In prav lahko postane čista Manipulacija ..."

Lutka

(Foto: Profimedia)

Werewere-Liking Gnepo se je rodila leta 1950 v Kamerunu, od leta 1978 živi na Slonokoščeni obali. Je slikarka, dramaturginja, inovativna lutkarica in režiserka mnogih gledaliških spektaklov, označenih kot afriške opere, igralka na odru in filmu, rap pevka.

V Kulturno umetniškem društvu Moment iz Maribora pa so zapisali, da mora sobno gledališče težiti k iskanju in raziskovanju različnih uprizoritvenih form in podirati predsodke o žanrski nekompatibilnosti različnih zvrsti in estetik. Lutkovno razmišljanje in uporaba lutkovnosti v uprizoritveni umetnosti po njihovem prepričanju ponujata svobodo izražanja in ustvarjanja - lutkovna umetnost ponuja odprtost, komunikativnost in vedoželjnost. "Lutkovna umetnost je vključevalna," so poudarili.

"Lutkovni ustvarjalci vdihujemo življenje - z oživljanjem smo tako inherentno povezani, da moramo nujno verjeti oziroma dati priložnost vsemu. Beseda, prostor, telo, predmet, čas ... vse ima enakovredno možnost pomena, življenja in smisla. Ritmičnost, likovnost, muzikaličnost so obredi, s katerimi se umetni svet spreminja v živega. Dekonstrukcije pomenov, prostora, identitete so principi lutkovnosti, ki osvobajajo naše ustvarjanje in gledanje."

"Razvijajmo lastno domišljijo, poetiko, estetiko. Kršimo pravila, spoznavajmo svoje omejitve, ker jih bomo samo tako lahko prestopali. Raziskujmo nepravilnosti in dopuščajmo si učenje na lastnih napakah. Iščimo, tavajmo, verjemimo, fantazirajmo. Bodimo drzni. Spodbujajmo se in kritizirajmo in si pokažimo, da cenimo to, kar počnemo. Naj občinstvo začuti, da nas potrebuje, mi zagotovo potrebujemo njega. Naj od nas zahteva najboljše in ponudimo mu najboljše, kar lahko - tudi najmlajšim, ki so že in bodo še postali naše občinstvo," so pred letošnjim svetovnim dnevom lutk zapisali v društvu Moment.

In sklenili: "Delajmo umetnost. Razumimo umetnost kot temeljni medij sporazumevanja, sobivanja, soustvarjanja človeka vrednejših življenj. In lutke so eden osnovnih gradnikov te umetnosti. Naj nas lutkovna umetnost še naprej osvobaja."

Svetovni dan lutk je Mednarodno združenje lutkarjev Unima odobrilo leta 2002 v Atlanti. Prvo sporočilo so poslali v svet leta 2003.