Maribor

(Foto: Profimedia)

Komaj sem čakal, da si ogledam Maribor, mesto, o katerem mi je pripovedovala mama številne zgodbe. To je njen rojstni kraj, v katerem je skupaj z dedkom in babico doživela veliko zanimivega. Na to sem upal tudi jaz.

Pojdimo na Štajersko

Na sončno poletno soboto smo se po avtocesti iz Ljubljane odpeljali v kraj, ki leži na 270 metrov nadmorske višine. Pot je bila dolga eno uro in dvajset minut, ni bilo veliko ovinkov, tako da sem vso pot veselo govoril o vsem, kaj se mi je pripetilo tisti teden v vrtcu.

Vikend je idealen za družinske izlete, ali zunaj sije sonce, dežuje, ali je pomlad, poletje, jesen, zima. Vzemite si čas in kakovostno preživite prosti čas daleč stran od vseh obveznosti, ki jih povezujete s službo, šolo, gospodinjstvom. Uživajte in se zabavajte. Če imate idejo, kaj početi, kaj vse videti, obiskati, kam se odpraviti, nam pišite. Vaše ideje, namigi za izlete so dobrodošli.

Seveda smo morali narediti majhen premor in na poti smo se posladkali z najboljšimi krofi na svetu. Trojane so za vsakogar vedno obvezna postojanka. Gre za naselje osem kilometrov jugozahodno od Vranskega, ob magistralni cesti Ljubljane–Celje. Tu se je iz majhne gostilne razvil pravi izletniški turizem. Vsi so drveli v nasprotno smer, mi pa proti Pohorju.

Sprehod smo začeli v samem centru mesta, najbolj me je očarala krvavo rdeča stavba. Mama mi je povedala izjemno zanimivo legendo o tej cerkvi, tako imenovani baziliki Matere Usmiljenja, ki je del frančiščanskega samostana. Menihi za pasom vedno nosijo vrv, da lahko z njo vodijo kravo.

Odkorakali smo na glavni trg in se ustavili ob Kužnem znamenju, kjer smo v daljavi zagledali turistični vlakec. "Počakajte nas!" smo vsi zavpili na ves glas. Pridružili smo se številnim turistom in se odpeljali na Lent, v najstarejši del mesta Maribor. Imel sem priložnost videti 400 let staro vinsko trto, katere sloves sega prek naših meja. Tu je tudi eden najbolj znanih splavarskih pristanov ob Dravi, od koder so v starih časih vozili blago na Hrvaško in Srbijo.

Ideja za izlet: jezero Jasna

Od stare trte smo šli za drugimi do sodnega stopa in tržnice, kjer sem si izprosil okusno domače jabolko.

Pika na i je bil ogled mestnega akvarija in terarija. Ker sem bil še zelo majhen, sem si živali v akvariju ogledal v potujočem stolu. Dan je minil ekspresno hitro in srčno sem si želel osvojiti še Pohorje, a mi je mami obljubila, da se tja odpeljemo z gondolo drugič. Ustvaril sem si nepozabne spomine in začutil, zakaj ima mami tako rada to mesto. Res je očarljivo!

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.