Voranc Boh - 4

(Foto: osebni arhiv)

Voranc Boh - 6

(Foto: osebni arhiv)

Voranc Boh - 5

Voranc v Križankah (Foto: osebni arhiv)


Voranc Boh, ki je s svojo šarmantnostjo, srčnostjo, iskrenostjo in preprostostjo navdušil mnoga dekleta, ki spremljajo serijo Reka ljubezni, nam je s fotografijami podal dokaz, da se otrok lahko zabava na potovanju. Če ste v dvomih, ali z otrokom oditi v tujino, neznano kam, naj vam povemo, da ste lahko drzni in pogumni. Če boste družinsko potovanje načrtovali vnaprej, boste prav vsi uživali in počitnice ne bodo stresne. Na mobilnem telefonu boste zbrali številne fotografije, s katerimi se bodo lahko vaši otroci hvalili sorodnikom, sošolcem in prijateljem.

Voranc Boh - 2

Voranc v Berlinu (Foto: osebni arhiv)

Voranc Boh - 1

Voranc v prirodoslovnem muzeju (Foto: osebni arhiv)

Voranc Boh - 3

Voranc na Finskem (Foto: osebni arhiv)

Voranc Boh

Voranc Boh v seriji Reka ljubezni (Foto: POP TV)

Nasveti za potovanje z otrokom

1.  Vzemite si čas.

Ne glede na to, ali ste na letališču ali si ogledujete določeno znamenitost, si vzemite dodaten čas, kot ste predvideli. Malčki radi raziskujejo in ne marajo, da se na njih pritiska, naj pohitijo. Zato ostanite mirni in ne glejte ves čas na uro, če se želite izogniti izpadom trme, besa.

2. Rezervirajte.

Že vnaprej rezervirajte hotel, apartma, v katerem boste nastanjeni. Z otrokom je včasih težko biti spontan (čeprav pri nekaterih tudi to funkcionira), ker mogoče na cilju ne boste dobili prazne postelje, otrok pa bo siten in lačen.

3. Dajte jim v roko fotoaparat.

Če daste otroku v roko fotoaparat ali kamero, ga boste spodbudili, da opazuje okolico okrog sebe. Nad rezultatom, izkupičkom fotografij, boste zagotovo presenečeni. Fotografiral bo tudi tisto, kar ni 'uradno' označeno za znamenitost.

Potovanje

(Foto: iStock)

4. Poskrbite za ustrezna oblačila.

Otroke oblecite udobno, vremenu primerno. Ni opravičil, da ste doma pozabili rokavice in kapo, otrok pa zmrzuje pred kulturnim spomenikom pri temperaturah pod nič stopinj.

5. Ne načrtujte potovanja, ko otroka odvajate od plenic.

Potovanje z vlakom, letalom, avtobusom odmislite, če otroka odvajate od pleničk. Če se vseeno odločite za takšen podvig, imejte s sabo rezervna oblačila, da se izognete slabi volji.

6. Na dolgo pot imejte s sabo igre.

Na telefon si naložite igre, priskrbite si majhne potovalne družabne igre, če veste, da se vam obeta večurno sedenje do cilja. Če želite, da bo otrok pri miru, poskrbite za njegovo animacijo na poti.

7. Držite ga za roko.

Mlajšega otroka v neznanem kraju držite ves čas za roko, še posebej, če je množica ljudi ogromna. Z večjim se dogovorite, kje se dobite, če se izgubite.

8. Imejte s sabo vlažilne robčke.

Ja, bakterije so vsepovsod in vlažilni robčki so več kot dobrodošli pri malčkih, ki se radi dotikajo marsičesa neznanega.

9. Ne pozabite na zdravila.

Ne glede na to, da je vaš otrok popolnoma zdrav, preden se odpravite na potovanje, je dobro imeti s sabo domačo lekarno. Ne pozabite na fiziološko raztopino, obliže, zdravilo za zniževanje povišane telesne temperature, čaj proti driski, termometer ipd.

10. Otrok si ne sme sam pripraviti celotne prtljage.

Če boste dovolili, da si sam pripravi svoj nahrbtnik, ki ga nato ne boste preverili pred potovanjem, se lahko zgodi, da bo imel s sabo popolno kolekcijo vseh avtomobilčkov ali figuric.

11. Izognite se sladkarijam.

Na potovanju ne podkupujte otrok s sladkarijami, da bodo pridni. Prav tako imejte zdrave prigrizke vedno s sabo. Lahko se zgodi, da boste prišli v tuje mesto sredi noči in trgovine še ne bodo odprte, otroci bodo pa zelo lačni.

Potovanje

(Foto: iStock)

12. Spodbujajte ga, da piše potovalni dnevnik.

V zvezek lahko otrok beleži spomine s potovanja, lepi vstopnice, riše, mu priloži razglednice ... Ko bo velik in odrasel, bo to lep spomin na otroške dni.

13. Preverite veljavnost potnega lista.

Da ne boste panični tik pred odhodom, preverite, ali vaš in otrokov potni list še veljata. Poskrbite za zavarovanje v tuji državi, ne pozabite na zdravstvene izkaznice.

14. Pomoč starejšega otroka je dobrodošla.

 V organizacijo potovanja vključite starejšega otroka. Naj vam pomaga, da se boste vsi imeli lepo na dopustu.