Risanka

(Foto: Thinkstock)

1. Prvi razlog, zakaj otroci obožujejo risanke, je zabava.

Ne glede na starost nihče si ne želi, da mu je dolgčas. Tako se tudi najmlajši družinski člani na veliko izogibajo dolgočasju. Vedno želijo gledati nekaj novega in nekaj zabavnega. In če otroci ne morejo vztrajati pri reševanju matematičnih nalog, risanko lahko pogledajo do konca, ker je tako tudi narejena. Ustvarjalci risank stremijo k temu, da na določen način pritegnejo otrokovo pozornost v celoti.

2. Drugi razlog, zakaj otroci obožujejo risanke je, dejstvo, da se na zabaven način nekaj učijo.

Iz risank se otroci veliko naučijo, vendar to ni dolgočasno in moreče. Starši si želijo, da njihovi potomci čim več znajo, zato preizkusijo vse možne metode. Obstajajo seveda številne učinkovite, najpomembneje pa je, da so pri tem otroci skoncentrirani. In prav pri tem ima veliko vlogo risanka. Že v 70-ih in 80-ih letih so se pojavile poučne risanke, ki so učile o zgodovini, kulturi, znanosti, računalništvu ... Vrteli so jih ob sobotah in to so bile mini učne urice.

3. Tretji razlog, zakaj otroci obožujejo risanke je zato, ker v njih ni nič resnično.

Risanke so zakon, ker v njih ni realnega sveta. Včasih si vsi želimo pobegniti iz resničnosti, pa tudi otroci potrebujejo pobeg pred domačimi nalogami in takrat iščejo nekaj zabavnega. Želijo si nekaj magičnega, fantastičnega, neresničnega, prav tako tudi odrasli. In otroci imajo to možnost na dlani: gledanje risank, s pomočjo katerih se njihove sanje uresničujejo. Deklice tako postanejo morske deklice, dečki Supermani.

Zato, dragi starši, poskušajte razumeti svoje nadebudneže, ko vas bodo spraševali, ali si lahko ogledajo risanko. Vzemite si še vi čas in si jo poglejte z njimi. Ugotovite, zakaj je prav ta določena najbolj priljubljena pri njih. Pogovorite se z otrokom o vsebini, poiščite nauk. Veaselite se skupaj z njimi ob srečnem koncu. 

Ne zamudite 3. sezone risank Ninja želve!

Za že leta in leta eno najbolj priljubljenih risank po vsem svetu, Ninja želve, je čas od ponedeljka do petka ob 19.40. Prižgite OTO in se vsi skupaj sprostite!

Junaške ninja želve so mutirane želve, ki živijo v kanalizaciji New Yorka, kjer jih je našel njihov učitelj in mojster Splinter in izuril v močne in neustrašne bojevnike. Leonardo, Raphael, Donatello in Michelangelo, ki so svoja imena dobili po slavnih renesančnih umetnikih, se tako s Splinterjevo pomočjo borijo proti zlu, ki v New Yorku nikoli ne miruje.

Ninja želve