Kinetični pesek

(Foto: Pinterest)

Zakaj je dobro, da se otroci igrajo s peskom?

Čeprav mamam ni všeč čiščenje po igri s peskom, imejte na umu, da ima pomembno vlogo pri razvoju otrokove motorike.
Pametni inovatorji so izumili kinetični pesek, ki spominja na tistega pravega, iz peskovnikov zunaj. Ima pa še eno prednost, hkrati je suh in moker, saj preprosto drsi skozi prste, en dva tri pa ga lahko oblikujete kot plastelin.

Recepti za izdelavo kinetičnega peska doma

Potrebujete skodelico finega drobnega peska (takšnega za hišne ljubljenčke), skodelico moke in 10 žlic olja. Pesek in moko dobro premešajte, nato postopoma dodajte olje in mešajte, dokler ne dobite kinetični pesek. Te sestavine so primerne za manjšo količino peska brez barve. Če želite večje količine in več barv, nabavite jedilne barve v prahu in vsaki količini dodajte drugo barvo.

Druga varianta: če nimate peska, nič hudega, naredite lažni kinetični pesek. Potrebujete štiri skodelice moke in skodelico olja. Sestavine dobro premešajte in naj otrok uživa v igri.

Tretja varianta: potrebujete 600 g finega peska, 2 skodelici koruzne moke, 250 ml vode, barvo v prahu po želji, bleščice za vesoljski videz. V posodi dobro premešajte koruzno moko, nato počasi dodajte vodo in mešajte, dokler ne dobite zmesi, ki ni niti premokra niti presuha, ampak kompaktna, takšna za oblikovanje. Zmes lahko razdelite na več delov, dodate različne barve. Na koncu primešate bleščice, da dobite vesoljski videz.
 

ako, kinetični pesek predstavlja zabavo za vso družino tudi ob dežju, snegu in mrazu v domačem okolju. Še več: lahko ga spečete in ostane skulptura, narejena iz peska za večno. Recimo lahko naredite popoln odtis dojenčkovega podplata, roke in odlitek spečete v pečici, pri 150 stopinj Celzija traja 20 minut.