PLANINA NAD VRHNIKO

Malce čez 700 metrov visoka Planina na Vrhniko je za notranjce tisto, kar je prebivalce Ljubljane Šmarna gora. Dostop na Planino je možen z več različnih koncev, zagotovo pa je primerna tako za nedeljski izlet z majhnimi otroci kot za tiste, malo boljše rekreativne športnike.

Za čisto majhne otroke priporočamo dostop s strani smučišča Ulovka. Pot je široka, makadamska in od parkirišča dolga približno 20 minut.

Pojdimo na izlet v hribe!

Za ostale, tudi otroke priporočamo dostop s strani Betajnove ceste oziroma 'Štirne' kot pravijo Vrhničani, kjer je urejeno parkirišče. Na Planino vodita dve poti, levo je tista bolj položna, desno pa strmejša. Pot traja nekje med 45 minut in uro petnajst, odvisno od izbrane smeri.

Na Planini so tudi pred kratkim prenovljen stolp, igrala in nova koča v kateri se lahko okrepčate.

Super zabavne igre v naravi

STAR MALN

Po Planino, možen je tudi sestop s Planine v Star Maln, se nahaja izletniška točka idealna za piknike in poletne izlete z družino. Pot v Star Maln je ravna, vije se po širokem makadamu in traja približno pol ure. Start je na koncu Betajnove ceste oziroma pri 'Štirni', enako kot štart na Planino.

V Starem Malnu si lahko ogledate staro mlinsko kolo in izvir potoka Bela, imenovan tudi Lintvern.

MOČILNIK

Izvir reke Ljubljanice na Vrhniki je primeren za piknike in krajši poletni sprehod. Sam Močilnik je majhen, krog okoli njega traja približno 10 minut. Lahko pa v Močilniku parkirate in se opravite na malo daljši, nezahteven sprehod čez Retovje, Mirke in nazaj v Močilnik.

Kako ravnati ob piku katerekoli žuželke?