A post shared by Anass Hl (@anass.hl) on

Odločitev je padla: med prvomajskimi prazniki gremo biba družine na izlet v Velenje!

Ko se boste vozili v avtomobilu, lahko otrokom zaupate, da so tam leta 1875 odprli  in je trararara ... največji rudnik v Sloveniji! Naj si otroci poskušajo predstavljati, da so nekoč v rokah lopate in krampe med drugimi držali malčki, ki so bili toliko stari kot oni.

Vikend izlet: Maribor

Velenjski grad

Vsi tako opevajo Velenjski grad, da je skrajni čas, da ga vidimo. Naj bi bil iz leta 1270, vau! Najprej je bil zgrajen z namenom trdnjave, potem pa je postal renesančna rezidenca. Po njem se je sprehajala gospoda, nazadnje pa je postal muzej slovenskih premogovnikov.  Medtem ko boste prehodili 233 stopnic, boste s pomočjo razstave odjadrali v zgodovino Šaleške doline od pradavnine do današnjih dni.

Če imate tudi vi radovedne malčke, če vam zastavljajo tisoč in eno vprašanje, potem morate izvedeti vse sončne zgodbe o Velenju, ko je šele postajalo mesto ter o ljudeh, ki so ga gradili.

A post shared by Damir Arh (@xamigan) on

Velenjsko jezero

Mogoče pa ste vsi navdušeni kolesarji? Potem se lahko odpravite na ogled jezer. Šaleška jezera so mlada, toda vzela vam bodo sapo, saj so dejansko ena izmed največjih jezer v Sloveniji. Zaradi premogovništva se podoba doline in jezer nenehno spreminja, tako da če ste bili tam v mladosti, boste zdaj presenečeni nad drugačnostjo.

Vikend izlet: Rilkejeva pot

Škalsko jezero je najmanjše med vsemi tremi, Velenjsko je največje v dolini in med večjimi v Sloveniji  (za primerjavo: je globlje od Blejskega in Bohinjskega jezera) ter Družmirsko, ki je nastalo najkasneje.

Če boste poslušali druge, ki so bili v teh koncih, potem boste kar nekaj časa preživeli na obali Velenjskega jezera. Veliko je travnate površine, zato ne pozabite s sabo vzeti odeje za piknik, loparjev za badminton in žoge.

Okrog jezer so speljane številne kolesarske poti. Vzemite zemljevid in 'pritisnite na pedala'.

Domačini so nas usmerili ...

Velenjčan Denis Oštir nam je predlagal: ''Zagotovo si je vredno ogledati muzej premogovništva. ni malo možnosti, da lahko greš v nekdanje rove, kjer so še pred 20 leti kopali premog. Poleti se splača iti na najboljšo plažo v Sloveniji, na Velenjsko jezero. Res so jo zelo uredili. Sicer grem pa jaz osebno v Velenju zelo rad tudi na sprehod ali tek okoli jezera.''

Ulala, dolgčas zagotovo ne bo! Mame lahko v nahrbtnik zapakirajo še tekaške copate (samo namig, da boste fit do poletja!).

Denis je še dodal: ''Pa tudi center mesta je dosti živahen. Posebej ob dopoldnevih je prenovljeno mestno jedro zelo živahno. Stojnice, kave ... dogaja se!''

A post shared by Cvetka �df3b (@ruzi24_) on

Kam za 1. maja?

Na Graški Gori bo zabavno, na svoj račun bodo prišli tako mlajši kot tudi starejši družinski člani, zato ne pozabite na izlet povabiti tudi babice in dedka. Obeta se pester kulturno-zabavni program; če boste imeli pohodniške čevlje, se lahko skupaj z ostalimi odpravite tudi na Jesenjakov vrh. Za lačne želodčke bodo poskrbeli: čakal vas bo okusen golaž, tako da vam 1. maja res ne bo treba kuhati družinskega kosila.