Rilkejeva pot

Ta vikend predlagamo, da se odpravimo v sosednjo Italijo in se sprehodimo po Rilkejevi poti. Resnično sprehodimo, ker ne gre za zahteven podvig, pot pa je dolga le dva kilometra. Predlagamo le, da poganjalce in skiroje pustite doma, ker na nekaterih delih so kamenčki, veje, korenine, trava in ni primerna za male voznike. Vsi se obujte v udobna obuvala, športne copate, pohodniške čevlje in se podajte pustolovščinam naproti.

Predlagamo vam, da s sabo vzamete tudi malico, ker boste našli prijetne kotičke za družinski piknik s čudovitim razgledom na Sesljanski zaliv. Hodili boste ob robu visokih pečin, pot je zavarovana, tako da ne skrbite. In ko boste tako opazovali naravo, lahko otrokom zaupate, da se je po tej poti sprehajal tudi pesnik in pisatelj Rainer Maria Rilke, ko je bil na obisku pri kneginji Marie von Thurn und Taxis. Pa to še ni vse, tukaj so inspiracijo dobili tudi Simon Gregorčič, Igo Gruden in Anton Aškerc.

Pot nad pečinami 

Parkirate pri kampu oz. opuščenem kamnolomu in se sprehodite ob morju do Devinskega gradu. Malčki bodo gotovo navdušeni nad bunkerjem iz 1. svetovne vojne, v katerem je majhno okno, iz katerega se vidi na obalo. Pot vodi skozi gozd, mimo grmičevja, ves čas pa vas bo spremljal osupljiv pogled na severni del Jadranskega morja in grad.

Rilkejeva pot

(Foto: Profimedia)

Devinski grad

Mnogo let je bila pot tik do Devinskega gradu zaprta, toda od leta 2015 je pešpot ponovno dostopna vsem. Tu pa tam boste srečali kakšnega domačina ali tujca, ki prav tako raziskuje lepote, prevelike gneče pa ne bo. In še nekaj poučnih informacij, ki jih lahko natrosite malim radovednežem: v Devinu sta dva gradova – prvi je starejši in so same ruševine, drugi je odprt za turiste in je last plemiške družine Thurn und Taxis. Vstopnina je, toda resnično se splača, da jo plačate in si ogledate še bogate zbirke glasbil in knjig.

Številne rastline

Če bodo otroci utrujeni, lahko še posedite v gostišču ali parku in malicate. Tudi tukaj je narava prečudovita, tako da boste spomladi uživali v številnih rastlinah z vsega sveta. Priporočamo vam, da imate s sabo kakšno knjigo o rastlinah in drevesih in skupaj pogledate, kako se določena imenuje, kakšne so značilnosti.

Zagotavljamo vam, da se boste imeli super! Ne pozabite le na zaščito pred sončnimi žarki in klopi. Pa lep vikend vam želimo!

Ideje za izlet dobite TUKAJ.  

A post shared by Gian (@gyks7) on

A post shared by Andrew Rov (@andrew.rov) on

A post shared by Klara (@klara.skrinjar) on