Družina v naravi

(Foto: Profimedia)

Številne študije navajajo, da so osebe, ki so v otroštvu veliko časa preživele na svežem zraku, kasneje v odrasli dobi bolj motivirane, da se ukvarjajo s športom, se sprehajajo  zunaj. Vse to ima za njih tako psihične, čustvene in tudi zdravstvene prednosti

5 vzrokov, zakaj je dobro, da so otroci čim večkrat in čim dlje v naravi

1. Nižja raven stresa

V današnjem življenju se že otroci soočijo s stresom in dejansko redno obiskovanje gozda pripomore, da se raven tega stresa zniža. Otrok se bo po sprehodu v parku veliko bolje počutil, če je bil čez dan izpostavljen stresni situaciji.

2. Zmanjša se tveganje za motnje, tesnobna občutja, depresijo

Če otrok živi v sožitju z naravo, mu to prinese le prednosti in tako odžene razna tveganja za motnje, depresijo, tesnobne občutke stran. Nauči se, da mora uživati v trenutku in čarobnosti narave, ki se mu ponuja.

3. Spodbujanje ustvarjalnosti in kognitivnih funkcij

Ne samo, da odhodi v naravo prebudijo v otroku ustvarjalno plat, temveč je le-ta tudi zmožen večje koncentracije, hitreje se spopade s težavo in poišče rešitev za njo. Tako da je preživljanje prostega časa pod milim nebom še kako dobrodošlo, ko začne otrok obiskovati šolo.

Otrok v naravi

(Foto: Profimedia)

4. Prepreči se prekomerna teža

V naravi se otrok veliko giba, kar pripomore k zdravemu življenju in temu, da se izogne prekomerni teži. Namesto da leži na sedežni in gleda televizijo, zunaj skače, pleza, raziskuje, se plazi, koplje ... Dejansko tega ne počne namensko, ker ga nekdo v to sili, ampak v takšnih dejavnostih na prostem naravnost uživa.

5. Začne spoštovati okolje, v katerem živi

Če bo otrok veliko časa preživel v naravi, jo bo tudi v odrasli dobi spoštoval in skrbel, da ne bo onesnaževal okolja. Poskrbite, da bo prisluhnil ptičjemu petju, da se bo zdrznil, ko bo v daljavi slišal žuboreti potok, da bo užival v pogledu na zelen gozd ter se prepustil sanjam ob strmenju v jasno nebo.

Vikend je idealen za družinske izlete, ali zunaj sije sonce, dežuje, ali je pomlad, poletje, jesen, zima. Vzemite si čas in kakovostno preživite prosti čas daleč stran od vseh obveznosti, ki jih povezujete s službo, šolo, gospodinjstvom. Uživajte in se zabavajte. Če imate idejo, kaj početi, kaj vse videti, obiskati, kam se odpraviti, nam pišite. Vaše ideje, namigi za izlete so dobrodošli.

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.

Kam na izlet med počitnicami?

Ponujamo vam pet idej, ki jih navaja Planinska zveza Slovenije in imajo oznako družinam prijazno.

1. IDEJA: Prav zagotovo vaši otroci poznajo pravljico o kralju Matjažu, ki spi na Peci. Če še niste bili na Koroškem, izkoristite sončen dan in se odpravite raziskovat tamkajšnje lepote.Več o izletu preberite TUKAJ

2. IDEJA: Imate še majhne otroke in ne veste, kam bi se z njimi odpravili, da pohod ne bi bil za njih prenaporen in da bi uživali v naravi? Odlična rešitev je Mengeška koča na Gobavici. Več o izletu preberite TUKAJ

3. IDEJA: Bi radi otroke odpeljali na mini pohod v gozd ter ga zaključili tako, da bi vi v miru pili kavo, oni pa bi se razposajeno igrali na igralih? Potem je odlična ideja za izlet, pri katerem je končni cilj koča pri Jelenovem studencu.Več o izletu preberite TUKAJ

4. IDEJA: Če vaši otroci ne vedo, kako je videti lipa, potem se morate skupaj odpraviti do planinskega doma na Šmohorju in nato do cerkve sv. Mohorja, kjer stojijo tri stare lipe. Več o izletu preberite TUKAJ

5. IDEJA: Boč je znan tudi kot Štajerski Triglav in tokrat vam ponujamo, da si ga pobližje ogledate. Za družinski izlet smo izbrali lažji pohod do planinske koče, ki se bohoti sredi narave na zahodnem delu Boča.Več o izletu si preberite TUKAJ.

Pojdimo v naravo

Plakat Pojdimo v naravo si lahko natisnete TUKAJ.