Jeseni na morje

Zakaj bi na morje hodili le poleti?! Mi smo se odločili za sprehod po obali neko jesensko soboto. S sabo smo vzeli obvezno opremo – piknik odejo. Pot nas je odpeljala proti Gradežu in en dva tri smo bili tam, kajti na cesti ni bilo nobene gneče. Parkirali smo dva kilometra stran od strogega centra, ki je mimogrede zaprt za promet, ob pokopališču, povsem brezplačno. Sprehodili smo se ob pristanišču, po majhni leseni brvi čisto nad morjem. Pogled v daljavo na mestno središče je bil osupljiv.

Med ruševinami gradu Devin

Za cilj smo si izbrali baziliko sv. Evfemije iz poznega 5. stoletja in si jo ogledali z vseh strani. Resnično je bila veličastna, tako da smo naredili kar nekaj fotografij. Nato smo se prepustili ozkim uličicam, da nas vodijo ... Ponudba v trgovinah je bila bogata in za naš žep malce predraga, ampak mamljiva.

Peščena plaža

Verjamem, da je tri kilometre dolga peščena plaža v sezoni kopanja popolnoma zasedena, toda tokrat je bilo na njej le malo turistov. Razgrnili smo piknik odejo in si privoščili malico. Ker je bil čudovit dan, smo si kar nekaj časa podajali frizbi, se lovili in tudi namočili noge. Našli smo nekaj prečudovitih školjk, ki smo si jih shranili za spomin.  

Pojdimo v gozd: Jelenov studenec

Opazovali smo kolesarje in neka družina nam je zaupala, da od tu vodi varna kolesarska pot do Ogleja in da naj se drugič tja zapeljemo s kolesi.

V Italiji smo si seveda morali še privoščiti slavno pico in odločili smo se za restavracijo, ki je imela mize postavljene na soncu in je bilo tam tudi največ gostov. Bila je več kot okusna, cena pa je bila primerljiva naši.

Oglej

Ker na Italijo še ni padla noč, smo se odločili za obisk še ene znamenitosti, in sicer rimskega Ogleja, kjer se bohoti še ena bazilika. Na žalost nismo pokukali v notranjost, kajti s sabo smo imeli psa in vhod štirinožcem ni dovoljen. Zagotovo se vrnemo in si ogledamo še tako znane mozaike, po katerih slovi bazilika.

Prijetno utrujeni, polni novih vtisov, smo se po sprehodu v manjšem parku, odpravili domov.

Vsak petek, če nam ne zagode 'višja sila', predstavimo namig za družinski izlet čez vikend.