Na jugozahodu Slovenije ležijo Gorjanci, hribovje z gostimi gozdovi. Najvišja točka je Trdinov vrh z oddajnikom, ki je viden že z doline, na njem poteka slovensko-hrvaška meja. Nanj se lahko odpravite peš, vse poti so lepo označene z rdečo-belimi markacijami in tablami.

Planinski izlet za družino: gozdnata terasa pod Stolom
Najlepši izlet na Slovenskem: Velika planina

Mi smo se na Trdinov vrh pripeljali z avtomobilom. Za srečo smo pozvonili na zvonova obeh cerkvic - tako na slovenski kot tudi na hrvaški strani. Nato smo se odpravili na razgledno točko, kjer so na lep dan vidne Kamniško-Savinjske Alpe in delček Julijcev. Ob njej sta vpisna knjižica in žig.

Na Trdinovem vrhu je tudi manjša okrepčevalnica, kjer nudijo pijačo, pa tudi nekaj hrane (med drugim si lahko privoščite zavitek). Mi smo imeli s seboj vodo in sendviče, malicali smo na eni od lesenih klopi. Čeprav je bilo v dolini okoli 30, je bilo na Trdinovem vrhu osvežilnih 21 stopinj Celzija. V senci je bilo kar hladno :D

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.

Po ogledu Trdinovega vrha smo se odločili, da obiščemo še dom pri Miklavžu. S štiriletnim sinom sva se tja odpravila peš, očka, enoletna hči in šestletnik so se v dolino odpeljali z avtomobilom.

Pot naju je od Trdinovega vrha vodila mimo vojašnice, najprej po travniški potki, nato večinoma po gozdu navzdol. Na razpotjih so smerokazi, pot je označena tudi z markacijami, tako da se skoraj ne morate izgubiti. Morda lahko le skrenete s poti in se nanjo znova vrnete.

Med drugim sva videla podrto drevo, ciklame, posušeno bodečo nežo, žabice in celo jedla robide. Na poti je bil tudi bivak, sin je bil prepričan, da ga je postavil Miklavž, da lahko ob njem peče piškote za pridne otroke :D 

Pred ciljem sva si ogledala še Gorjansko jezero, ki je bilo zaradi suše precej izsušeno, a vseeno lepo. Do njega je dostop možen tudi z avtomobilom po makadamski poti. Praktično za ovinkom je dom pri Miklavžu in štiriletnik je bil zelo vesel, ko ga je zagledal.

Za pot s Trdinovega vrha do doma pri Miklavžu sva potrebovala malo manj kot uro, tako kot je zapisano na označbah. V domu pri Miklavžu poleg pijače nudijo hrano na žlico, pa tudi zavitke in sladoled. Ob njem se lahko spočijete na ležalnikih, najmlajši pa se lahko poigrajo na igralih. Zanimiv je tudi ogled oglarske kope v bližini, ki jo vsako leto postavijo člani društva Gorjanske košenice, in krožne gozdne učne poti.

Poleg doma pri Miklavžu je na Gorjancih tudi koča pri Gospodični, ki je na pol poti od Gabrja v dolini do Trdinovega vrha ali približno uro hoda od Miklavža. Ob njej izvira studenčnica, ki naj bi imela po pripovedovanjih čudežno pomlajevalno moč. Vsaj tako je delovala na grajsko gospo, o kateri je pisal velik slovenski pisatelj Janez Trdina v Bajkah in povestih o Gorjancih.

Obiščite lepo dolenjsko pogorje, morda boste videli ptico zlatoper, vilo ali hostnega moža. Nikoli se ne ve ...