"O Vrba! srečna, draga vas domača,
kjer hiša mojega stoji očeta;
de b' uka žeja me iz tvojga svéta
speljala ne bila, goljfiva kača!
"

Tako je največji slovenski pesnik France Prešeren v Sonetih nesreče zapisal o svoji rojstni vasi. Opisoval naj bi domotožje in spomin na otroštvo, mladost, starše. Družinska idila je bila zanj izgubljena in samo še spomin, domači kraj pa je zapustil zaradi želje po učenju (uka žeja, ki je goljfiva kača).

V Sloveniji so tri Vrbe

V Sloveniji so tri naselja z imenom Vrba: v občinah Lukovica, Dobrna in Žirovnica. V Vrbi v Občini Žirovnica, Prešernovem rojstnem kraju, sta po podatkih statističnega urada v letu 2018 živela 202 prebivalca Slovenije (101 moški in 101 ženska). Naselje je merilo 3,8 kvadratnega kilometra, gostota poseljenosti pa je bila 53 prebivalcev na kvadratni kilometer.

V Vrbi si lahko ogledate Prešernovo rojstno hišo, ki je danes preurejena v muzej. V "Ribičevi hiši", kot so ji rekli po domače, se je 100 let pozneje rodil tudi ljubljanski nadškof Anton Vovk, ki je bil Prešernov pranečak. Ogledate si lahko tudi cerkev Svetega Marka. Na sredi vasi je lipa, ki jo obkroža 16 kamnov, kolikor je bilo v njej včasih kmetij. 

V Vrbi bodo v petek, 8. februarja, pripravili številne dogodke in vse, "ki v srcu dobro mislite", lepo vabijo, da se jim pridružite

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.