dominvrt

Čudovit izlet: Kristalno jezero Jasna

IDEJE ZA PROSTI ČAS
0
23.05.2018, 13:54

Ob vznožju najvišjega slovenskega prelaza Vršič leži čudovito jezero z lepim imenom Jasna. Na družinskem izletu so otroke najbolj navdušili igrala, račke in bronast kozorog.

Čudovit izlet: Kristalno jezero Jasna

Ste šli na izlet z družino? Opišite ga in po možnosti pošljite tudi fotografije na bibaleze@pop-tv.si. Delite idejo, da bodo lahko uživali tudi drugi!

K jezeru Jasna se lahko odpravite peš iz Kranjske Gore ali parkirate tik ob njem. Mi smo s tremi otroki - pet, štiri in eno leto - storili slednje in se potem peš odpravili proti Kranjski Gori. Ob jezeru je brezplačno parkirišče, a je malo parkirnih mest. Mi smo imeli srečo pri parkiranju, saj smo bili aprila, ko ni bilo pretirane gneče.

Umetno jezero obdajata potoka Velika in Mala Pišnica. Voda je tako kristalno čista, da v njem lahko občudujete odsev mogočnih gora. Celo leto lahko na šest metrov visoki razgledni ploščadi občudujete krasne Julijske Alpe, na njem je dovoljeno tudi muharjenje. Lahko se sprehodite okoli jezera, počivate na klopci, preizkusite Kneippovo pot ali preberete knjigo v knjižnici ob jezeru. Če niste preveč občutljivi na nizke temperature, se lahko poleti v njem okopate ali skočite vanj s pomola.

Ob izletih v naravo se zaščitite pred klopi! Preverite recept naravne zaščite za mešanico, ki jo lahko naredite doma ...

Otroke so navdušile račke, igrala, mlinček in bronast kozorog. Fanta sta uživala na pomolu, s katerega sta opazovala dno jezera. Navdušena sta pomolila prst v mrzlo vodo in zaklicala: "Brrrr!"

Zatem smo se z dojenčico v vozičku odpravili proti Kranjski Gori, ki je oddaljena približno 15 minut hoda. Pot je prijetna in ne preveč zahtevna, predvsem pa je za družine pomembna informacija, da je pločnik vse do mesta. Po sladoledu smo se sprehodili naokoli, mimo hotelov, šole in cerkve v samem središču.

Tako lahko otroka prepričate, da bo hodil sam ...

Prelaz Vršič je bil takrat zaprt. Pa tudi če ne bi bil, se nanj ne bi odpravili peš. Otroci so premajhni, ni pločnika, tako da bi nam preostale gozdne poti navkreber. S starejšimi bi si morda lahko vseeno ogledali Rusko kapelico in kamniti obraz "Ajdovske deklice" v severni steni Prisanka. Pa seveda čudovito neokrnjeno naravo.

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Erasmus te lahko pripelje tudi na Guardian
Priznani komentator in analitik: Luka je novinec ...
Sheeran se je opravičil oboževalcem, ker so ga ...
Tomaž Evi: Kakšne igrice se greš?
Kaj poveča tveganje za drugega najhujšega raka?
10 minut za izvrsten namaz!
10 TOP idej za enodnevni izlet po Sloveniji
Kdo zasluži več? Luka Dončić, Jan Oblak, Anže ...
Najmanjši novorojenček na svetu bo zapustil ...
V idiličnem naselju, streljaj iz Ljubljane, nove ...
Barvanje pirhov s čebulnimi olupki
Odlična izbira za ljudi, ki radi jedo zdravo