Ljudsko izročilo pripoveduje, da je na Mirni gori živel hudoben zmaj. Ko so dozoreli pridelki v dolini, je bruhal temne oblake s točo. Pred davnimi leti je debela toča sedem let zapovrstjo uničila pridelek, zato je zavladala huda lakota. Kmetje so v stiski molili k svetemu Frančišku, da bi jih obvaroval pred vremenskimi ujmami. Nad votlino so zgradili njemu posvečeno cerkev, zmaj je izginil in vreme se je umirilo. Ker je bilo na gori končno spet mirno, so jo poimenovali Mirna gora.

Planinski izlet za družino: gozdnata terasa pod Stolom
Izlet na Gorjance: tu se rojevajo bajke

Danes je na Mirni gori planinski dom. Stoji na nadmorski višini 1047 metrov približno 10 metrov pod vrhom Mirne gore v Kočevskem Rogu in zraven ruševin cerkvice Svetega Frančiška. Odprt je od srede do nedelje, poleg jedače in pijače nudijo tudi prenočišča.

Vse poti do doma na Mirni gori so lahke in primerne tudi za otroke. Do njega lahko dostopate iz Vrčic - po cesti, čez Planino, čez Škrilj (približno dve uri hoda) in Planine (približno pol ure hoda). Dostop je možen tudi z avtomobilom, ob domu je parkirišče.

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.

Od doma ali s preurejenega cerkvenega stolpa je zelo lep razgled. Na vzhodu je Bela krajina z Metliko in Črnomljem, na drugi strani Kolpe je že Hrvaška proti Karlovcu. Na južni strani je Poljansko gorovje, za njim gore v Gorskem Kotarju s Klekom in vrhovi Velike Kapele. Na zahodu se razprostira Kočevski Rog, na severu vidite del Gorjancev s Trdinovim vrhom in Žumberak, pred njim pa Smuk in Semenič. Če je zelo jasno, sega pogled vse do Zagreba in Medvednice nad njim ter do Karlovca, so zapisali na spletni strani Planinske zveze Slovenije.

Obiščite Mirno goro in poiščite zmaja. Nikoli se ne ve, morda še kje prestrašen kuka iz votline :)