V Budimpešti smo bili pet dni. Prvi dan smo prišli pozno popoldne, v nedeljo dopoldne smo krenili proti domu, tako da smo imeli dejansko tri cele dni za ogled. Okoli 500 kilometrov smo opravili v približno petih urah. Z Dolenjske smo potovali preko Hrvaške, vožnja je bila udobna, večinoma po avtocesti.

Kot mamo treh otrok - šestletnika, štiriletnika ter leto in pol stare punčke - me je madžarska prestolnica navdušila. Mesto je izjemno prijazno do otrok, veliko je za početi. Mi smo se prvi dan s podzemno železnico odpravili v živalski vrt, ki je velik in urejen. V njem je veliko živali: levi, tigri, sloni, nosorogi, podvodni konji, žirafe, belo kamelo ... Otroci so bili navdušeni.

Najstnik obiskal Maribor. Tako mu je ostal v spominu

Drugi dan smo se kar s taksijem odpravili v približno 15 minut vožnje oddaljen nakupovalni center, v katerem je akvarij. V njem smo preživeli dve, tri ure. Videli smo aligatorje, kače, morske pse. Otroci so bili najbolj navdušeni nad steklenim predorom, saj so nad njimi plavali veliki beli morski psi. Čisto pravi in ogromni!

Popoldne smo šli v Palačo čudežev, kjer smo iskali pot iz labirinta ogledal, ležali na žebljih, hodili v magnetnih čevljih, spoznavali zakone fizike. Zabavno je bilo, veliko začudenja, presenečenj in smeha.

Na Margaretinem otoku

Budimpešta

Po Margaretinem otoku smo potovali s štirikolesnikom na nožni pogon. (Foto: Š.Z.)

Tretji dan smo se odpravili na Margaretin otok sredi Donave, ki je s "celino" povezan z dvema mostovoma. Na njem smo so lepi parki in vrtovi, v poletnem času so odprta kopališča. Tudi jeseni je na njem zelo lepo. Mi smo bili v soboto. Lepo vreme je na otok privabilo veliko ljudi, od tekačev, sprehajalcev, kolesarjev, domačinov, turistov. Živahno je bilo, vendar ni bilo gneče.

Mi smo si za prevoz po otoku izbrali štirikolesnik na nožni pogon. Otroci so bili spredaj, midva zadaj. Brez pretiranega truda smo prekolesarili celoten otok, ki je dolg približno 2,5 in širok pol kilometra. Videli smo mogočen vodnjak z vodometi, ruševine, razgledni stolp je bil žal zaprt.

Najbolj je bilo otrokom zanimivo v mini živalskem vrtu. Vstop vanj je brezplačen, v njem pa so v glavnem ptice: race, goske, kokoši, pavi, štorklje, sove, orli, sokoli ... Ponujajo pa tudi možnost nadzorovanega jezdenja konja za malčke. V mestu smo si pozno popoldne ogledali še razstavo mini vlakov in železnic.

Najlepši jesenski izleti po Sloveniji

Vrnili se bomo

V treh dneh smo s tremi otroki videli veliko. Če bi bili dlje, bi si verjetno privoščili še vožnjo s turističnim avtobusom, ki pelje mimo največjih znamenitosti: parlamenta, verižnega mostu, Trga junakov, kraljeve palače ... Šli bi na vožnjo z otroško železnico in na ladjico po Donavi. Ogledali bi si predstavo v njihovem slavnem cirkusu in pohajkovali po okoliških hribih.

Očitno se bomo morali vrniti. In se bomo. Z velikim veseljem.

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.