Slovenski naravni biser, ki ga poznajo po celem svetu, je od Ljubljane oddaljen zgolj 55 kilometrov. Na njem vas pričakajo cerkvica na otočku sredi jezera, grad na pečini, svež zrak, pogled na vrhove Alp ...

Okoli jezera vodi pešpot; sprehod vam bo vzel približno uro do uro in pol. Otrokom bo všeč vožnja s fijakerjem - tradicionalno kočijo z vpreženimi konji. Pot je primerna za kolesarjenje, skiroje, tricikel. Vmes lahko občudujete labode in račke, vendar ne priporočajo hranjenja s kruhom. Če že, jim raje ponudite zelenje - solato in travo.

Seveda si morate obvezno privoščiti znamenite kremne rezine. Ob uživanju v njih lahko otrokom razkrijete, kaj se skriva v jezerskih globinah. Po legendi o grajski vdovi Polikseni je v blato na dnu jezera potopljen zvon, ki ga lahko ponoči še vedno slišimo, če le dobro prisluhnemo.

Kako je prišel tja? Leta 1500 je bil gospodar Blejskega gradu mož, ki ni bil priljubljen med podložniki. Ko je izginil v nepojasnjenih okoliščinah, je njegova neutolažljiva vdova Poliksena iz grajskih skrinj zbrala vse srebro in zlato ter iz njega vlila zvonček za kapelico na otoku.

Brodarjem ga na otok ni uspelo prepeljati, saj se je pretrgalo nebo. Razbesnela nevihta je potopila čoln z brodarji in zvonom. Zdaj ob viharnih nočeh še vedno cinglja iz globin in lahko ga slišite, če pozorno prisluhnete.

Poliksena je nato prodala grad in odšla v samostan v Rim. Papež, ki mu je prišla na ušesa žalostna zgodba, je ulil nov zvon in ga poslal na otrok.

S pletno se lahko odpeljete na blejski otok, kjer imajo svežo potico in tudi druge dobrote. Na otočku se povzpnite po kamnitih stopnicah do cerkvice Marijinega vnebovzetja. Posebna znamenitost je zvon želja, kjer boste verjetno z veseljem tako odrasli kot vaši malčki potegnili za vrvico in si potihoma zaželeli skrito željo. Na otočku je tudi vodnjak v spomin mladi princesi. Pitna voda se vanj steka iz naravnega izvira.

Lahko se povzpnete na grad, ki se nahaja na 130 metrov visoki skali nad blejskim jezerom in ki je po pisnih virih najstarejši grad na Slovenskem. Do njega lahko pridete peš ali z avtomobilom. Z razglednih teras lahko vaše oko ujame gorate Karavanke in Alpe, pred vami pa sta kot na dlani Lesce in Radovljica.

Na gradu odprto dvorišče, sredi katerega stoji v živo skalo vklesan vodnjak, okrog katerega so razporejene grajske stavbe. Ob zgornjem dvorišču je tudi kapela iz 16. stoletja. V baročnem delu se nahaja muzej, v katerem lahko spoznate zgodovino Bleda vse od njegovih prvih naseljencev, ogledate si lahko tudi grajsko tiskarno, grajsko klet, v viteški dvorani si lahko ogledate dokumentarne filme o Bledu.

In ko se po dolgem dnevu, sprehodu v objemu hladnega vetriča, ki pihlja okrog jezera, znova podate domov, vas Bled še kar vabi, da ostanete. Na gladini se bleščijo odsevi luči, obsedite lahko na klopci in si poveste še besedico ali dve, medtem ko malčke že premaga spanec. A vse do naslednjič vas bo jezerce čakalo. Kot skriti kotiček pred svetom, kjer ste le še narava in vi, ko se čas ustavi.

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.