Zelo radi šivate. Je to za vas hobi ali poklic? Kaj vam pravzaprav pomeni?

Ja, zelo rada šivam, to je zame poklic in hobi v enem, to mi pomeni način življenja.

Kaj vse za otroke nastane izpod vaše šivalne igle?

Za otroke sešijem vse, kar si mamice domislijo: pustne kostume, mehke blazinice za stolčke za hranjenje, ker so skoraj vsi iz lesa in plastike, tople zvezdice, razne oblekice, hlačke, majice, pižame, bunde, obrobe za otroške posteljice in še in še.

Verica Neret - 3

(Foto: osebni arhiv)

Na katere izdelke ste najbolj ponosni in lahko rečete, da ste v njih izlili srce in dušo?

Zelo ponosna sem na pustne kostume in obleke za slavnostne priložnosti, saj tam pride do izraza moja kreativnost.

Kje črpate ideje?

Ideje iščem po spletu, med prijatelji, v veliko pomoč in navdih sta mi tudi vnukinji dvojčici, ki sta stari šest let in polni domislic. Ker je najmlajša stara leto in pol, še ne more pomagati toliko z domislicami, je pa z veseljem moj model pri manjših številkah otroških oblačil.

Kdaj ste odkrili ljubezen do šivanja? Se spomnite svojih prvih poskusov? Kaj ste najprej sešili?

Šivam že več kot 20 let, kot prvo oblačilo pa sem sešila svoji hčerki hlače, kavbojke.

Menite, da imajo doma sešite stvari večjo vrednost, kot če bi jih kupili v trgovini? Oz. v čem je pravzaprav razlika med njimi?

Doma sešita oblačila imajo zagotovo večjo vrednost, saj so sešita po meri stranke, pred končnim izdelkom se še naredi pomerjanje, takrat lahko s stranko še prilagodiva, kaj spremeniva in je potem oblačilo res takšno, kot si ga je zamislila. Če greš po oblačilo v trgovino, teh možnosti ni, pač kupiš, kar imajo na razpolago. Moja oblačila so kakovostno sešita in zdržijo leta nošenja, v nekaterih trgovinah pa je kakovost oblačil slabša in se zato doba nošenja precej skrajša.

Bliža se pust in zagotovo boste sešili kakšen kostum za otroke. Za kakšen kostum porabite največ blaga, časa, truda …?

Sedaj se približuje pust in imam že polno dela s pustnimi kostumi. Vsak kostum posebej je izziv, saj so želje strank zelo različne.

Ste kostume šivali tudi svojim hčerkam? Kaj vse sta bili za maškare?

Pustne kostume sem šivala svojima hčerkama, sedaj pa že vnukinjam. Bile so marsikaj; od rožice, dojenčka, zajčka, Mikija Miške, levčka, Sneguljčice do tigra.

Kaj bodo za maškare letos vaše vnukinje? Vas šivanje njihovih kostumov še čaka ali so že pripravljeni?

Starejši vnukinji se še odločata, kaj bosta za pusta. Rekli sta, da bosta najprej počakali, da vidita, kaj vse bom sešila drugim otrokom in se bosta potem odločili. Najmlajša bo najprej model pri pustnih kostumih in tisti, ki ji bo najbolj všeč, tistega bo nosila za pusta.

Verica Neret - 6

(Foto: osebni arhiv)