⇒ Ne spreglejte številnih idej za ustvarjanje skupaj z otroki na koncu članka!

Družina decembra

Bližina je najlepše darilo, ki ga lahko nekomu damo. (Foto: iStock)

December je mesec, ki že sam po sebi kar kliče k povezovanju med ljudmi. Zdi se, da je v zraku več pozitivnega pričakovanja, radosti in sreče. Če ste celo leto z otroki neutrudno sledili naporni rutini, ki je vključevala številne šolske in obšolske dejavnosti, službene obveznosti in druge izzive, je zdaj čas, da se umirite in v osredje postavite tisto kar zares šteje. Čas za družino. Za utrjevanje medsebojnih odnosov, za poglobitev vezi, za prebujanje morda spečih čustev. Za razumevanje, sprejetost in toplino, ki jo lahko da samo pristna bližina - ta pa je nekaj najdragocenejšega, kar lahko podarimo drugemu.

⇒ Ne spreglejte številnih idej za ustvarjanje skupaj z otroki na koncu članka!

Družina decembra

Decemeber je tudi čaz za skupno ustvarjanje in dekoriranje doma. (Foto: iStock)

Zato si letos organizirajte december tako, da bodo vaše aktivnosti in skupen čas utrjeval vaše družinske vezi. Morda bo vašim starejšim otrokom to na prvi pogled nenavadno in se bodo celo upirali, a pomembno je, da vztrajate pri tem, kar ste si zastavili. Svoj čas namenite aktivnostim, ob katerih se boste zabavali vsi. Nakupite ves potreben material in skupaj zavijajte darila, zraven pa priložite unikatne voščilnice, ki ste jih naredili sami. To bo v otrocih prebudilo kreativni duh, in veselje, ki ga bodo začutili ob tem, bo neizmerno. Če jih želite vzpodbuditi pri ustvarjanju, lahko skupaj pečete slastne božične dobrote, ali tekmujete, kdo bo najlepše okrasil piškot. Organizirate lahko tudi družinsko ustvarjanje okraskov, s katerimi boste polepšali svoj dom. Seveda lahko zraven povabite tudi sorodnike: babice, strice in tete ter vse, ki so vam blizu.

Ker veliko preveč časa preživimo za računalniki in na telefonih, je zdaj priložnost, da na plan prinesemo zaprašene namizne igre in se spet spomnimo, kako zelo zabavno so. Ne le, da se ob namiznih igrah družina sprosti in poveže, ugodno vplivajo tudi na timsko sodelovanje, učenje razreševanja problemov, razvijajo komunikacijske veščine in pozitivno vplivajo na kognitivni razvoj otroka. Seveda pa na koncu obvezno sledi nagrada – kakšna, prepuščamo vam. Namig: pripravite kakšen filmski večer in ga preživite ob gledanju filmov, ki imajo pozitivno sporočilnost. Zagotovo jih poznate kar nekaj.

Če v vaši družini vzpodbujate dobrodelnost, lahko v tem času otrokom pokažete, kako pomembno je, da imajo vsi možnost preživeti december lepo in v duhu božiča. Prelevite se v dobre može in kupite darilo nekomu, ki živi v pomanjkanju. Otrok lahko pri tem sodeluje z izbiro darila in zavijanjem. To je tudi čas za naše štirinožne prijatelje, ki nimajo doma ali živijo v zavetiščih. Ne pozabite nanje in jih obiščite s kakšno dobroto. Otrok se bo tako naučil hvaležnosti, obenem pa mu bo to krepilo občutek moči in vrednosti. Ne pozabite, da je družina prostor, kjer otrok oblikuje vrednote, navade in vzorce, kamor sodi tudi dobrodelna dejavnost, kar bo prenesel tudi v odraslost.

⇒ Ne spreglejte številnih idej za ustvarjanje skupaj z otroki na koncu članka!

Družina decembra

Izkoristite sneg za zunanje aktivnosti, ki bodo prebudile pristno veselje. (Foto: iStock)

Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na dobre stare zimske aktivnosti, ob katerih se boste nadihali svežega zraka, razgibali in nasmejali. December je idealen čas za smučanje, sankanje, drsanje ali kakšno drugo obliko zimskih radosti. Nikoli ni prepozno, da pokažete otroku, kako lep je čas, preživet na snegu, pa naj bo to postavljanje snežakov, delanje iglujev ali obisk ledene dežele.

Vsaka družina je poseben unikat in le vi veste, kaj je sporočilo, ki ga želite predati otrokom v tem času. Je pa seveda pomembno, da vse navedene aktivnosti, ki poglabljajo in utrjujejo družinske vezi ohranjate vse leto in ne le v tem čarobnem mesecu. Je pa zdaj idealni čas, ko se lahko malce posladkate, obdarite s prisotnostjo drug drugega in si s tem pogrejete srca. Družina je le ena, zato vlagajte vanjo tisto najbolj dragoceno.

VESELI DECEMBER: USTVARJAMO SKUPAJ Z OTROKI

Preživite veseli december v objemu družine in skupaj ustvarjajte, rišite, režite, fotografirajte, pecite, kuhajte, berite ... Zbrali smo 10 idej, da vam nikoli ne bo dolgčas in bo vsak dan nekaj posebnega ter vam bo za vedno ostal v spominu.

ADVENTNI VENČEK

Cvetličarka Danijela Cesar je razkrila, kakšen adventni venček mora letos krasiti mizo. Uporabite naravne materiale in se poigrajte z okraski. Pri tem vam lahko pomaga otrok. Več si preberite TUKAJ.

BOŽIČNI OKRASEK

Da boste z vašimi najmlajšimi kar se da ustvarjalno preživeli kakšen decembrski popoldan, je arhitektka in oblikovalka Metka Mikuletič pripravila zanimivo praznično idejo za izdelavo posebnega božičnega okraska. In ne ustrašite se, prav preprosto je, nad rezultatom pa boste navdušeni! Več si preberite TUKAJ.

OKRASITEV 

Naj praznike na poseben način začutijo tudi vaši otroci, zato se skupaj lotite okrasitve njihovih sobic. Predstavljamo vam nekaj domiselnih idej, ki jih je strnila arhitektka in oblikovalka Metka Mikuletič. Več si preberite TUKAJ.

PRAZNIČNA FOTOGRAFIJA

Pripravili smo vam nekaj trikov, s katerimi bodo vaše praznične fotografije še lepše – skoraj takšne, kot bi vas fotografiral profesionalec. Več si preberite TUKAJ.

MEDENJAKI

Decembra v kuhinji zadiši tudi po okusnih medenjakih. Izbrali smo recept mame Špele, po katerem jih boste lahko pripravili in spekli skupaj z najmlajšimi družinskimi člani. Več si preberite TUKAJ.

VOŠČILNICA

Obudimo staro tradicijo in pošljimo letos vsem sorodnikom in prijateljem voščilnico, ki jo bomo izdelali skupaj z otroki. Idejo za voščilnice je z nami delila ustvarjalka Polona Bokavšek. Dodali smo še verze, misli, voščila … Več si preberite TUKAJ.

DARILNA ŠKATLA

Navajamo, kako lahko izvirno zavijete darila nepravilnih oblik in jih celo pošljete po pošti tistim, ki jih ne boste mogli objeti za božič. Ustvarjalka Polona Bokavšek nam je zaupala, kako ona ustvari unikatno darilno škatlo. Več si preberite TUKAJ.

PRESNA SLADICA

Če ne želite kuhati ali peči, bi pa radi z otrokom ustvarjali in se nato skupaj posladkali, so morda prava izbira za vas veganske presne sladice. In kdo je najboljši naslov, da nam zaupa kakšen recept? Sašo Šketa! Več si preberite TUKAJ.

DOMAČE KOSILO

Običajno praznične dni povezujemo s prazničnim pecivom. “Toda zakaj ne bi ta čas izkoristili, da z otroki kuhamo, da jih naučimo kuhati?” pravi kuharica Emilija Pavlič. Pripravite skupaj z njimi domače jušne rezance, njoke in cmoke. Več si preberite TUKAJ.

PIŠKOTI, BUHTELJNI, ČOKOLADA

Kuharica Emilija Pavlič pravi: “Za 20 evrov lahko kupimo ekološko moko, jajca, maslo, mleko in kvas ter skupaj z otroki naredimo buhteljne ali piškote.” Več si preberite TUKAJ.

Plakat Družinski veseli december lahko natisnete TUKAJ

Druzinski veseli december

(Foto: Bibaleze.si)

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.