Prvo kopanje

(Foto: iStockphoto)

Zdravnica Ari Brown priporoča, da dojenčka okopate enkrat do dvakrat tedensko in takrat temeljito. Odsvetuje vsakodnevno kopanje, še posebej umivanje glave. Prav tako je prepričana, da starši po navadi preveč uporabljajo kozmetične preparate. Ne prisegajte na šampone, ki dišijo, raje izberite takšne brez parfuma in barve.

Še nekaj nasvetov glede kopanja dojenčka:

- TEMPERATURA: Temperatura vode, v akteri kopate dojenčka, mora biti ustrezna, in sicer med 35 in 37 stopinj Celzija, nikakor ne sme biti toplejša. Temperturo lahko izmerite s svojim kopolcem (voda mora biti topla, vendar ne prevroča) ali termometrom za vodo.

- POPKOVNI KRN: V prvih dneh čistimo popek pri vsakem previjanju, kasneje, ko krn odpade, pa po potrebi. Prav tako poskrbimo, da je popek vedno na suhem in zračnem, da se suši. Prav v ta namen plenico dojenčku vedno zavihajte tako, da bo popek ostal zunaj in nato čez oblecite majčko ali bodi, pojasnjuje Severina Feuš z oddelka perinatologije.

Za čiščenje popkovnega krna uporabljamo sterilne zložence in fiziološko raztopino. Krn in gubo pod njim očistimo z enkratnimi potegi. Po potrebi uporabimo več zložencev, pojasnjuje Feušefa. Poudarja, da groba tkanina za nežno kožo ni primerna, zato svetuje, da jo pred uporabo polikate. V kolikor ste tkanino posušili v sušilnem stroju, je slednja dovolj mehka za nego popka.

Dokler popkovni krn ne odpade, otroka ne smete kopati. Vlaga bi lahko povzročila okužbo. Do takrat otroka vsak večer pred spanjem umivajte s krpico in toplo vodo. Ko popkovni krn odpade, se pred kopanjem posvetujte še s patronažno sestro.

- KOPANJE Z BOMBAŽNO PLENICO: Na začetku pri kopanju uporabljajte bombažno plenico in otroka počasi z njo položite v vodo, da ne bo prevelika sprememba zanj. Če se bojite, da vam bo zdrsnil, uporabite nedrsečo podlogo za kopalno kad. Priporočljiva je tudi manjša plastična otroška kad, ki jo postavite v večjo.

- KOZMETIKA: Tako kot smo omenili, dojenčka kopajte do dvakrat tedensko, toda vsak dan mu morate umiti in očistiti obraz, vrat, roke, redno menjavati pleničko in skrebti za čisto ritko.

Brigita J. Koračin, mag. farm. opozarja, da moramo biti ob poplavi izdelkov na tržišču pozorni, najbolje bo, da za otroka izberete le visoko kakovostno kozmetiko. ''To pomeni, da vsebuje vse potrebne snovi, ki otroško kožo negujejo, pri tem pa so odstranjene tiste, ki kožo lahko dražijo. To nam zagotavljajo izdelki iz dermatoloških linij.''

Česa ne sme vsebovati kozmetika za otroke? Ključno je, da ne vsebuje dišav, barvil, parafina,parabena, lanolina, sintetičnih konzervansov, mineralnih olj in PEG derivatov - to pomeni varnost izdelka. Nikoli ne uporabljajte kozmetike za odrasle, ampak tiste, ki je primerna otrokovi starosti.

Dojenček po kopanju

(Foto: iStockphoto)

- VARNOST: Vse, kar potrebujete za kopanje, pripravite na doseg rok. Milo, umivalna krpica, bombažna plenica, dodatna oblačila plenička, brisača ... vse to mora biti pripravljeno, preden se lotite kopanja. Ko zaključite, otroka takoj zavijte v brisačo, da ne izgubi preveč telesne temperature.

Nikoli ne puščajte otroka samega v kopalni kadi, saj se lahko utopi v nekaj centimetrih vode. Prav tako takoj saarznite otrokovo kopalno kad, ne puščajte vode v njej brez nadzora. Vrata kopalnice naj bodo zaprta, straniščna školjka naj bo zaprta s pokrovom.

Uporabljajte nedrsečo podlogo v kopalni kadi in preprečite, da bi otroku spodrsnilo na mokri podlagi.